🎉 Programează-te! 20% reducere estivală.

Zâmbetul tău are o super şansă să arate diferit! Tratamente de top, la prețuri speciale

Stomatologie copii (Pedondotie)

Copiii, din păcate, nu sunt feriți de afecțiuni dentare. Pentru a asigura o bună sănătate orală, este important să efectuați vizite regulate la stomatolog încă de la o vârstă fragedă. În primii 5 ani de viață, este recomandat să programați vizite la stomatolog la fiecare 3-4 luni. După vârsta de 5 ani, aceste controale ar trebui să aibă loc de două ori pe an, la fiecare 6 luni.

Prima vizită la stomatolog a unui copil ar trebui programată de îndată ce apare primul dinte de lapte. Aceste vizite periodice ajută copilul să se obișnuiască cu mediul și personalul medical, creând o experiență pozitivă și prevenind frica de dentist în viitor.

Tratamente și servicii stomatologice pentru întreaga ta familie, la prețuri corecte!

Ce face un pedodont sau un dentist de copii?

Pedodonții sau stomatologii pediatri sunt specialiști cu experiență în îngrijirea sănătății orale a copiilor, de la naștere până în adolescență. Acești profesioniști sunt pregătiți pentru a se ocupa de dantura, gingiile și cavitatea orală a copiilor în diferitele etape ale dezvoltării lor. Primii dinți de lapte încep să apară în primele 6 luni de viață, iar la vârsta de 6-7 ani, acești dinți sunt înlocuiți treptat de cei permanenți.

Fără o îngrijire dentară adecvată, copiii pot dezvolta carii și alte afecțiuni dentare care pot cauza dureri și complicații pe termen lung. De fapt, cariile dentare la copii sunt de 5 ori mai frecvente decât astmul și de 7 ori mai frecvente decât febra fânului (rinită alergică). Aproximativ 1 din 5 copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani au cel puțin un dinte cariat netratat. Prin urmare, pedodonții sau stomatologii de copii sunt esențiali pentru a trata și a promova o igienă orală sănătoasă la cei mici.

Cand aducem copilul la stomatolog pentru prima data?

Pedodonții recomandă ca primul examen stomatologic al unui copil să aibă loc la erupția primului dinte de lapte, între vârsta de 6 luni și 1 an.

Va fi dureros pentru copil?

Este important să înțelegem că copiii nu sunt pur și simplu adulți în miniatură. Capacitatea lor de a rămâne răbdători și de a coopera în timpul unui examen stomatologic poate varia. Cu toate acestea, pedodonții au experiență în examinarea și tratamentul copiilor, utilizând metode care le fac să se simtă confortabil. De asemenea, cabinetele stomatologice pentru copii sunt echipate și decorate special pentru cei mici. Pedodonții oferă o gamă variată de opțiuni de tratament, expertiză și sfaturi pentru a avea grijă de sănătatea orală a copilului dumneavoastră.

Cele mai intalnite afectiuni stomatologice ale copiilor

Cariile apar atunci când o acumulare de placă dentară “mănâncă” smalțul dinților și provoacă o gaură. Placa este o substanță lipicioasă care acoperă dinții și se formează atunci când bacteriile din gură se combină cu alimente, acid și saliva.
Un alt lucru care doare îl reprezintă ulcerațiile ce vin la pachet cu aparatul metalic. Acestea pot afecta buzele, gingiile și interiorul obrajilor. Pot fi tratate cu medicație în caz de severitate și se previn aplicând ceară dentară pe brackeții care ating zonele iritate.

Deoarece periajul regulat și folosirea aței dentare pot preveni acumularea de placă, carii se dezvoltă adesea atunci când copiii nu își spală corect dinții.Un alt lucru care doare îl reprezintă ulcerațiile ce vin la pachet cu aparatul metalic. Acestea pot afecta buzele, gingiile și interiorul obrajilor. Pot fi tratate cu medicație în caz de severitate și se previn aplicând ceară dentară pe brackeții care ating zonele iritate.

Copiii ar trebui să se spele pe dinți cel puțin 2 minute de două ori pe zi. Cu toate acestea, unii copii se periază doar o dată pe zi. Sau mai rău, uită să se perieze complet.

O bună igienă dentară include controale dentare regulate. Așa cum adulții văd un stomatolog la fiecare 6 luni, ar trebui să faci programări la stomatolog pentru copilul tău.

De asemenea, unii copii nu își folosesc ața dentară dinții sau folosesc ața dentară incorect. Cariile se pot dezvolta și atunci când placa și particulele de alimente nu sunt îndepărtate dintre dinți. Folosirea aței dentare poate fi foarte dificilă pentru copii, așa că din nou părinții trebuie să ajute cu acest pas important.

Copiii nu se pot peria bine singuri până la vârsta de 6 ani. Este important ca un adult să perieze un copil sau să îi supravegheze periajul, până când acesta este suficient de mare pentru a face o treabă temeinică.

Malocluziile, alinierile imperfecte ale dinților, pot fi produse din mai multe cauze, precum moștenite genetic (dinții mari pe un maxilar mic sau invers), dintr-o alimentație nepotrivită, sau pot fi dobândite ca urmare a obiceiurilor deficitare din copilărie (suptul degetului, folosirea suzetei). Cauzele menționate duc la malpoziții dentare, care se pot repara printr-un tratament ortodontic, ce variază în funcție de vârsta copilului și de gravitatea acestora. Este indicat ca părinții să urmărească dezvoltarea maxilarelor în perioada de 4-6 ani, în care dinții de lapte trebuie să se distanțeze, pentru o bună-creștere a celor permanenți. În caz contrar, copilul va avea nevoie de aparat dentar, maxilarele fiind prea mici pentru erupția corectă a dinților de adult.
Deși sunt numiți dantură temporară, dinții de lapte ai celor mici sunt extrem de importanți pentru evoluția ulterioară a celor permanenți. De aceea, și ei trebuie tratați cu maximă seriozitate și atenție pentru ca mai apoi cei mici să beneficieze de un zâmbet sănătos. Dacă până la prima clătinare de dințișori nu ați întâmpinat probleme, o dată cu apariția acestei etape, noi, ca părinți începem să ne îngrijorăm puțin cu privire la prima extracție din viața celor mici. Oare trebuie să așteptăm să cadă de la sine? Să îi ajutăm să iasă în intimitatea casei sau la cabinetul dentistului? Toate aceste întrebări împreună cu multe altele își vor găsi răspuns în cele ce urmează.
Se pot dezvolta numeroase tipuri de inflamaţii gingivale la copii şi adolescenţi iar aceste inflamaţii nu trebuiesc neglijate. Primul pas în menținerea sănătății orale a copilului este tratarea dinților de lapte. Cea mai comună cauză a gingiilor inflamate este o igienă orală necorespunzătoare. Igiena orală a copilului trebuie să înceapă prin curățarea gingiilor, obrajilor și limbii, înainte de apariția primului dinte de lapte.

Dacă în urma evaluării ortodontice au fost surprinse anomalii dentare sau tublurări de creștere, puteți stabili începerea tratamenului recomandat pentru copilul dumneavoastră.

Cu cât problema este tratată la o vârstă mai fragedă, 5-7 ani, cu atât corectarea va fi mai ușoară și se va asigura dezvoltarea armonioasă și funcțională a complexului dento-maxilo-facial.

Momentul cheie pentru o intervenție ortodontică este perioada dentiției mixte, combinația între dantura de lapte și cea permanentă. Montarea unui aparat dentar în această perioadă a creșterii, va rezolva mai rapid anomalii și alte probleme dentare.

Alte probleme care deriva din cele menționate mai sus:

 • probleme în masticație
 • dinții înghesuiți sau strâmbi. 
 • pierderea timpurie a unui dinte temporar (de lapte)
 • zgomote la deschiderea sau închiderea gurii
 • mușcarea frecventă a obrazului său mușcarea cu dinții inferiori a cerului gurii
 • dinți care nu se întâlnesc (rămâne spațiu între ei)
 • maxilare care nu sunt proporționale cu restul feței
 • sugerea degetului sau alte obiceiuri vicioase care continuă după vârsta de 3-4 ani
 • bărbie prea în spate sau prea în față
 • dinții de sus din față nu intră în contact cu cei de jos în mușcătură.

Ce probleme specifice vârstei pot apărea?

În perioada 6-12 ani, se acordă o atenție sporită stării mușcăturii, deoarece probleme precum ocluzia adâncă pot persista odată cu apariția dinților permanenți.

Între 8 și 9 ani, se pot dezvolta atât strungărețele, cât și înghesuirea tranzitorie a dinților. Deși aceste probleme pot avea tendința de a se rezolva în mod natural, este important să intervenim cu un aparat ortodontic dacă situația nu evoluează favorabil.

Caria de biberon

DE CE SA ALEGI CRIS SMILE?

Profesioniști și empatici

Recomandăm doar tratamente în care credem și pe care le-am realiza familiilor și celor dragi nouă. Ascultăm și înțelegem, ne dăm silința să îți oferim soluția potrivită ție. E suficient să vii cu sufletul deschis

Servicii dentare complete

Medici specialiști și servicii complete. Am tratat, de-a lungul timpului, pacienți complet edentati, cu complicații riscante, am refăcut danturi în cazuri considerate pierdute. Totul sub un singur acoperiș.

Echipamente de ultimă generație

Microscop, laser, aparatură pentru inhalosedare, Digital Smile Design, ozonoterapie - realizăm intervenții minim invazive, care presupun mai puține complicații post intervenție, recuperare rapidă și durere diminuată.

Viziune centrată pe pacient

Tu contezi. Acționăm, în toate deciziile pe care le luăm, cu credința că te ajutăm să iei cea mai informată decizie asupra sănătății tale orale. Pentru noi e important să te ajutăm să îți recapeți zâmbetul, încrederea, să ai o viață normală și o dantură impecabilă.

Sfaturi pentru o igiena dentara corecta a celor mici

Cel mai bun mod de a preveni apariția cariilor la copil este să il deprinzi cu regulile unei bune igiene orale. Este important să-ți monitorizezi îndeaproape copilul în timp ce își perie dinții și folosește ata dentară. Asigură-te că știe tehnica adecvată și că se periează cel puțin două minute / sesiune.

Ar trebui să se spele pe dinți de două ori pe zi și să folosească ață dentară cel puțin o dată pe zi. Ordinea mai eficientă este să folosiți ața înainte de periaj. De asemenea, asigură-te că programezi vizita la stomatolog la fiecare 6 luni.

Dacă copilului tău îi plac dulciurile, oferă-i alternative mai sănătoase pentru a-și satisface poftele și pentru a menține sănătatea dentară.

Părinții copiilor mai mici: Nu uitați de îngrijirea bucală a sugarilor! Chiar dacă bebelușul tău nu are dinți, gura lui are totuși germeni. Așadar, șterge gingiile cu o cârpă moale după fiecare hrănire și spăla-i ușor pe dinții de două ori pe zi cu o cantitate de pastă de dinți cu fluorură de mărimea unui bob de mazăre.

Alternativele la prăjitură, înghețată, prăjituri sau bomboane includ:

 • fructe cu glicemie scăzută (mur, afine și zmeură)
 • amestec de traseu, cu nuci
 • iaurt
 • banane congelate
 • batoane de brânză
 • sos de mere neindulcit
 • fructe uscate fără zahăr adăugat
 • morcovi și dip
 • batoane granola

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

De ce apare anxietatea dentara (frica de dentist) la copii si cum se trateaza?

Anxietatea dentară este o problemă obișnuită în rândul copiilor. Ca părinți, suntem deseori reticenți să îi expunem la situații care le pot provoca teamă sau disconfort, ceea ce poate duce la amânarea îngrijirii dentare necesare pentru sănătatea orală a copiilor noștri. Anxietatea dentară reprezintă o preocupare reală, iar pentru cei care se confruntă cu ea, efectele pot fi copleșitoare. Vrem să identificăm originea acestei temeri și să oferim instrumente pentru a gestiona mai bine vizitele la dentist.

Clinica stomatologică sector 5 Rahova Cris Smile Studio pedodontie endodonție estetica paradontoză implantologie Ortodonție chirurgie proteza dentară Coarna dentare implant dentar digital smile design adiția osoasa aparat dentar albirea dinților detartraj fațete dentare aparat dentar dentist stomatolog

Ce este anxietatea dentară?

Anxietatea dentară, cunoscută și sub numele de fobie dentară, reprezintă o stare de nervozitate sau frică asociată cu programarea la stomatolog. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), anxietatea dentară este recunoscută ca o tulburare medicală și afectează între 15% și 20% din populație.

Copiii sunt deosebit de susceptibili la anxietatea dentară. Multe simptome de anxietate legate de vizitele la dentist pot avea rădăcini în experiențe traumatizante din copilărie. Dacă ai observat că copilul tău a avut o experiență neplăcută recent la dentist, este important să identifici sursele anxietății și să discuți aceste probleme cu echipa medicală.

Experiențe negative

Experiențele negative cu un medic stomatolog pot influența percepția copilului tău cu privire la întâlnirile viitoare la dentist. Copilul poate asocia programările stomatologice cu senzații de disconfort, dureri sau sunete zgomotoase și înfricoșătoare, mai degrabă decât cu beneficiile dinților și gingiilor sănătoase. Dacă copilul tău a avut o experiență neplăcută, este important să înțelegi motivul anxietății și să discuți aceste preocupări cu echipa medicală.

Igienă precară sau tratament stomatologic suplimentar

Copiii care nu au o rutină adecvată de igienă orală se pot simți vinovați înainte de o vizită la dentist, din cauza posibilității de a primi remarcări sau sugestii privind îngrijirea insuficientă. Dacă curățarea dinților duce la recomandări pentru plombe sau tratamente stomatologice majore, această perspectivă poate cauza anxietate semnificativă.

Lipsa de intelegere

Copiii tind să se teamă de experiențele noi, iar mediul și echipamentul dintr-un cabinet stomatologic pot părea intimidante. Înțelegerea procedurilor stomatologice poate fi confuză, chiar și pentru adulți, dar devine adesea mai ușor să punem întrebări pe măsură ce creștem. Atunci când discuți cu copilul despre viitoarele vizite la dentist, asigură-te că folosești un limbaj care subliniază importanța dinților sănătoși și a unui zâmbet frumos. Echipa noastră de stomatologie pediatrică este specializată în explicarea complexității tratamentelor într-un mod care îi face pe copii să se simtă confortabil.

Care sunt semnele și simptomele anxietății dentare?

Părinții ai căror copii suferă de anxietate dentară pot rata adesea semnele subtile de avertizare. Aceste manifestări pot fi diferite pentru fiecare individ, dar este posibil ca cel mic să experimenteze una sau mai multe dintre următoarele:

 • Neliniște sau probleme cu somnul în noaptea dinaintea unei vizite la stomatolog
 • Senzație de lacrimi sau tristețe înainte, în timpul sau după o programare la stomatolog
 • Înroșirea obrajilor sau transpirația în ciuda temperaturii scăzute a camerei
 • Senzație de iritație sau ușor iritată
 • Leșin sau amețeli
 • Se simte constant de rău, în speranța ca programările la stomatologie să fie anulate în ultimul moment

ECHIPA NOASTRA

Am construit la Cris Smile un spațiu primitor și sigur, cu o echipă de medici specialiști, mereu pregătiți cu soluții de ultimă oră.
Dr Maria Iacob specializare Pedodontie-min

Dr. Maria Iacob

Specializare Pedodontie

Anumite medicamente pot dauna sanatatii dentare a copilului meu?

Anumite antibiotice ( ex. Tetraciclină) pot modifică culoarea dinților copilului și de aceea nu se recomandă administrare sub vârstă de 14 ani.

Servicii – cand ajungem cu copilul la medicul stomatolog:

Cariile nu provoacă întotdeauna durere, așa că recunoașterea unei carii la copilul tău poate fi dificilă. Semnele care indică o posibilă carie includ:

 • pete întunecate pe dinte
 • pete albe pe dinte
 • plâns sau agitație
 • sensibilitate la alimente sau băuturi reci
 • umflarea gurii
 • evitarea alimentelor
 • letargie

Dacă bănuiești că are o carie, programează-te la un stomatolog pediatru. Acesta va examina dinții copilului și poate recomanda tratament în funcție de amploarea cariilor dentare.

Tratarea cariilor dentare la copii includ corectarea obiceiurilor alimentare și formarea unei igiene orale corecte adaptată la vârsta copilului, îndepărtarea cariei și plombarea dintelui afectat. În cazul în care dintele este grav afectat și nu mai poate fi plombat, se va face o extracție pentru a proteja dinții adiacenți.

La copii, periajul profesional este o măsură de prevenție care trebuie făcută cel puțin o dată la 6 luni. Periajul profesional are rolul de a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților și din zone mai puțin accesibile, precum și petele dentare externe cauzate de alimente colorate.

În mod normal, periajul dinților copiilor trebuie făcut pentru a putea elimina placa bacteriană din zonele puțin accesibile și pentru a suplimenta lipsa de igienă corespunzătoare care duce la apariția prematură a cariilor dentare. La dentiția de lapte, smalțul mai subțire favorizează apariția mai rapidă a cariilor, iar periajul periodic diminuează acest risc și permite medicului stomatolog să verifice la intervale regulate apariția cariilor incipiente și să recomande diferite tipuri de tratamente.

Fluorizarea este procedura stomatologică de profilaxie și prevenție a apariției cariei dentare prin care se aplică la nivelul tuturor dinților, în urma îndepărtării plăcii bacteriene prin periaj profesional, produse de uz stomatologic (gel/lac/varnish) cu diferite concentrații de fluor, pentru a activa procesul de remineralizare a structurilor dentare, fiind un procedeu non-invaziv și nedureros.

Este, cu siguranță, important pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 16 ani să fie expuşi la fluor prin intermediul pastelor de dinţi ce conţin fluor. Acesta este intervalul de timp în care apar dinţii primari şi permanenţi. Este extrem de important ca fluorizarea dintilor sau administrarea suplimentelor cu fluor să fie realizate numai după un consult stomatologic!

Doar medicul stomatolog poate să ştie dacă este sau nu nevoie de tratamente cu fluor, deoarece administrarea incorectă presupune anumite riscuri! In cabinet, cantitatea de fluor aplicată poate fi controlată, timpul necesar acțiunii este de asemenea controlat, se utilizează sistem de izolare și sistem de aspirație a salivei. Fluorizarea în cabinetele stomatologice se poate realiza de 2-3 ori pe an şi este o procedură simplă.

Sigilarea dentară reprezintă o soluție nedureroasă, simplă, prin care dantura celor mici este protejată de carii.
Momentul cheie pentru o intervenție ortodontică este perioada dentiției mixte, combinația între dantura de lapte și cea permanentă. Montarea unui aparat dentar în această perioadă a creșterii, va rezolva mai rapid anomalii și alte probleme dentare.

De obicei, abcesul pornește de la o carie dentară ca apoi să se extindă din gingie, similar unui coș. De multe ori nu există dureri inițiale sau umflături, dar inflamația cauzată de abcesul dentar din apropierea dinților inferiori are potențialul de a afecta căile respiratorii ale unui copil și de a face dificilă respirația. Abcesele din jurul dinților superiori pot transfera inflamația în creier și, dacă nu sunt tratate, pot pune viața în pericol.

Simptomele unui abces dentar sunt mereu vizibile. Un abces gingival la copii are ca rezultat aproape întotdeauna durerea cauzată de presiunea puroiului din abces iar aceasta se poate răspândi la urechi, gât și maxilar. Chiar dacă abcesul nu este încă vizibil, copilul dvs. vă va anunța că ceva nu este în regulă.

Semnele vizibile includ umflarea sau roșeața feței și gingii strălucitoare și umflate. De asemenea, copilul poate avea o respirație urât mirositoare sau s-ar putea să acuze un gust rău care nu dispare.

Suptul degetului este normal la sugari și la copiii mici. Un instinct natural de a suge degetul apare la copii în primele luni de viață și uneori încă din perioada intrauterină. Copiii pot de asemenea să suga mâna sau alte obiecte. Un copil care suge degetul, plasează de cele mai multe ori degetul deasupra limbii, astfel încât degetul împinge în afară dinții superiori și înăutru dinții inferiori. Copilul poate dezvoltă un căluș (țesut în exces format prin cicatrizare la nivelul unei leziuni) la nivelul degetului dacă va suge degetul foarte tare.

Dacă în urma evaluării ortodontice au fost surprinse anomalii dentare sau tublurări de creștere, puteți stabili începerea tratamenului recomandat pentru copilul dumneavoastră.

Cu cât problema este tratată la o vârstă mai fragedă, 5-7 ani, cu atât corectarea va fi mai ușoară și se va asigura dezvoltarea armonioasă și funcțională a complexului dento-maxilo-facial.

Momentul cheie pentru o intervenție ortodontică este perioada dentiției mixte, combinația între dantura de lapte și cea permanentă. Montarea unui aparat dentar în această perioadă a creșterii, va rezolva mai rapid anomalii și alte probleme dentare.

Alte probleme care deriva din cele menționate mai sus:

 • probleme în masticație
 • dinții înghesuiți sau strâmbi. 
 • pierderea timpurie a unui dinte temporar (de lapte)
 • zgomote la deschiderea sau închiderea gurii
 • mușcarea frecventă a obrazului său mușcarea cu dinții inferiori a cerului gurii
 • dinți care nu se întâlnesc (rămâne spațiu între ei)
 • maxilare care nu sunt proporționale cu restul feței
 • sugerea degetului sau alte obiceiuri vicioase care continuă după vârsta de 3-4 ani
 • bărbie prea în spate sau prea în față
 • dinții de sus din față nu intră în contact cu cei de jos în mușcătură.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Scroll to Top
Call Now Button