Aparatul dentar pentru copii. Cand este necesar si cat costa?

Copiii sunt într-un proces continuu de dezvoltare, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Îngrijirea dentară adecvată este esențială pentru sănătatea lor pe termen lung. Ortodonția reprezintă un aspect important al acestei îngrijiri, deoarece se concentrează pe alinierea corectă a dinților și a maxilarelor, asigurând o funcționare corespunzătoare a sistemului dento-maxilar. De aceea, vizitele regulate la medicul ortodont începând de la o vârstă fragedă sunt cruciale pentru depistarea precoce a problemelor ortodontice.

Tratamente și servicii stomatologice pentru întreaga ta familie, la prețuri corecte!

Cand este recomandat sa ii pun aparat dentar copilului meu?

În general, evaluarea ortodontică poate începe încă de la vârsta de 5-7 ani, deși tratamentul ortodontic poate fi necesar la orice vârstă, în funcție de necesitățile individuale ale copilului. Perioada de dentiție mixtă, când coexistă dinții de lapte și cei permanenți, este momentul-cheie pentru depistarea problemelor și intervenția precoce.

De ce este importantă intervenția timpurie? În această perioadă, problemele ortodontice pot fi corectate mai ușor, deoarece maxilarele copilului sunt în creștere și se pot ajusta mai eficient. Acest lucru asigură o dezvoltare armonioasă a sistemului dento-maxilar și evită complicații ulterioare.

Care sunt principalele cauze ale malpozitiilor dentare la copii si cum le depistam?

Există câteva semne care pot indica nevoia de tratament ortodontic la copii:

  • Dinți Înghesuiți: Dacă observați că dinții copilului sunt așezați prea strâns sau că nu se aliniază corect, acesta ar putea avea nevoie de tratament ortodontic.

  • Spații Mari Între Dinți: Dimpotrivă, dacă există spații mari între dinți, aceasta poate fi, de asemenea, o problemă ortodontică care necesită atenție.

  • Muscături Anormale: Ocluziile defectuoase, cum ar fi muscătura inversă sau ocluzia deschisă/adâncă, pot indica probleme ortodontice.

  • Protruzie sau Retractare Maxilară: Dacă maxilarele sunt prea avansate (protruzive) sau prea retrase, este o altă problemă ortodontică care trebuie abordată.

  • Erupție Anormală: Dacă dinții permanenți erup într-o poziție neobișnuită sau au probleme de erupție, aceasta poate necesita intervenția unui ortodont.

Depistarea și tratamentul precoce al acestor probleme ortodontice pot ajuta la asigurarea unei aliniere corecte a dinților și a maxilarelor în creștere, contribuind la sănătatea și estetica zâmbetului copilului dumneavoastră. Prin urmare, consultați medicul ortodont pentru o evaluare completă și un plan de tratament adecvat.

Tipuri de aparate dentare pentru copii

Aparatele dentare pot fi de două tipuri – mobile sau fixe. În funcție de mai multe criterii, precum stadiul malpozițiilor dentare, vârsta, se va decide tipul de aparat dentar corespenzător pacientului. Cum fiecare copil este diferit, și aparatul dentar va fi unic, pentru a-i soluționa problemele și pentru a se încadra în preferințele estetice și funcționale.

Aparatele dentare mobile sunt caracterizate de autonomia pacientului de a monta sau îndepărta acesta dispozitiv, de stimularea creșterii și dezvoltării oaselor maxilare și de predispoziția de a fi folosite pentru copii de 7-12 ani, cu o dentiție temporară sau mixtă. Acest tip de aparat generează spațiu pentru dinții înghesuiți, controlează erupția dentară a celor mici și corectează obiceiurile vicioase, precum suptul degetului, care influențează o creștere anormală a dinților. Acesta este confecţionat dintr-un material plastic special, alături de anumite accesorii metalice, și dispune de un șurub ce poate fi activat de către părinte, conform indicațiilor medicului specialist.

Aparatul dentar mobil poate reprezenta atât o fază premergătoare a tratamentului de corecție ortodontică, fiind înlocuit de un aparat dentar fix, cât și un aparat de contenție, după purtarea unui aparat fix.

Astfel, aparatul dentar mobil este recomandat copiilor și tinerilor, pentru a limita creșterea maxilarului sau a mandibului, pentru a controla direcția de creștere a dinților și pentru a dezvolta mușchii masticatori, în scopul a modelării corecte a elementelor dentare, osoare și musculare.

Aparatele dentare fixe sunt acele dispozitive care rămân atașate de dinții pacientului pe toată durata tratamentului, fiind îndepărtate doar de către medicul ortodontist.

Acest tip de aparat folosește forța mecanică a elementelor componente pentru a repoziționa, în mod corect, dantura. Aparatele fixe sunt recomandate după vârsta de 11-12 ani, după erupția dinților permanenți, fără o limită de vârstă superioră. Astfel, se pretează pentru danturi permanente sau mixte. Scopul tratamenului cu un aparat dentar fix este îmbunătățirea poziției dinților și a maxilarului superior și/sau inferior.

Aparatul dentar fix este alcătuit din arcuri care unesc alte componente, numite brackeți, care pun o presiunea asupra dinților, pentru a-i mișca în poziția corectă. Poate fi montat atât pe zona exterioară, cât și pe cea interioară a dinților și oferă un proces de îndreptate mai controlat și mai precis decât un aparat dentar mobil.

Aparatul dentar fix poate fi de mai multe tipuri, în funcție de materialul din care este confecționat, avem: aparat dentar metalic, aparat dentar cermanic și aparat dentar din safir. De regulă, tratamentul cu un aparat fix durează între 18-24 de luni.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

DE CE SA ALEGI CRIS SMILE?

Profesioniști și empatici

Recomandăm doar tratamente în care credem și pe care le-am realiza familiilor și celor dragi nouă. Ascultăm și înțelegem, ne dăm silința să îți oferim soluția potrivită ție. E suficient să vii cu sufletul deschis

Servicii dentare complete

Medici specialiști și servicii complete. Am tratat, de-a lungul timpului, pacienți complet edentati, cu complicații riscante, am refăcut danturi în cazuri considerate pierdute. Totul sub un singur acoperiș.

Echipamente de ultimă generație

Microscop, laser, aparatură pentru inhalosedare, Digital Smile Design, ozonoterapie - realizăm intervenții minim invazive, care presupun mai puține complicații post intervenție, recuperare rapidă și durere diminuată.

Viziune centrată pe pacient

Tu contezi. Acționăm, în toate deciziile pe care le luăm, cu credința că te ajutăm să iei cea mai informată decizie asupra sănătății tale orale. Pentru noi e important să te ajutăm să îți recapeți zâmbetul, încrederea, să ai o viață normală și o dantură impecabilă.

Cat costa aparatul dentar pentru copii?

Prețurile tratamentului cu aparat dentar pentru copiii variază și sunt calculate în funcție de materialul din care este confecționat aparatul dentar. Toate opțiunile garantează rezultate optime, fiecare oferind beneficii și avantaje. Cel mai important aspect, în alegerea aparatului dentar pentru cei mici, este consulatarea alături de medicul specialist ortodont, care va stabili varianta cea mai potrivită pentru a soluționa problemele existente.

  • APARAT ORTODONTIC FIX CU BRACKETI METALICI / O ARCADA 2100 lei
  • APARAT ORTODONTIC FIX INCOGNITO 90/95/120 lei
  • APARAT DENTAR MOBIL / 1 ARCADA 1000 lei

Cum se stabileste planul de tratament ortodontic la copii?

Planul de tratament ortodontic pentru copii se bazează pe o evaluare detaliată a informațiilor colectate, precum istoricul medical, amprentele dentare, fotografii ortodontice și radiografii dentare. După analiza acestor date, se dezvoltă mai multe opțiuni de tratament, iar alegerea celei mai eficiente soluții pentru nevoile individuale ale pacientului reprezintă un pas crucial. În acest proces, se stabilesc și mijloacele necesare pentru a atinge obiectivele propuse, cum ar fi tipul de aparate dentare sau alte dispozitive auxiliare.

Demineralizarea dinților la copii și adulți: cauze, tratament și metode de prevenție

ECHIPA NOASTRA

Am construit la Cris Smile un spațiu primitor și sigur, cu o echipă de medici specialiști, mereu pregătiți cu soluții de ultimă oră.
Medic StomatologSpecialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Dr. Anca Gheorghe

Medic Stomatolog
Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Dr. Ola Luqman

Medic Stomatolog
Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Dr Andreea Paula Pădure Ortodonție și ortopedie dentofaciala-min

Dr. Andreea Paula Pădure

Ortodonție și Ortopedie Dento-Faciala

Care sunt etapele tratamentului ortodontic pentru cei mici?

Consultația

La întâlnirea cu medicul specialist în ortodonție, se va stabili dacă și ce tratament ortodontic cu aparat dentar este necesar, în urma analizării poziției dinților, precum și a mușcăturii (ocluzia dentară).

Planul de tratament

Acesta este personalizat în funcție de pacient și necesită o serie de informații, precum: amprentele dentare pentru obținerea unui model de studiu din gips al arcadelor, fotografii intra și extra-orale, radiografii dentare panoramice și teleradiografii.

Îndepărtarea bracket-urilor

Această ședință durează aproximativ o oră, în care se vor elimina bracket-urile cu instrumente speciale, și este completată cu o ședință de profilaxie și fluorizare.

Controalele

Este necesară activarea aparatului dentar fix la un interval recomandat de 4-6 săptămâni, dar poate diferi în funcție de tipul de aparat dentar ales și de stadiul corecției dentare.

Sedința de montare

Va începe procesul de montare al aparatului dentar fix, prin folosirea unui depărtător (pentru mucoasă și buze) – procesul poate dura aproximativ o oră.

Purtarea aparatului de contenție

Fie că optezi pentru cel mobil (compus dintr-o bază de acrilat și croșete), ori fix (format dintr-un retainer care rămâne lipit permanent în spatele dinților), aparatul are rolul de a păstra dinții în poziția corectă.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Tratamente ortodontice in functie de varsta

Tratamentul ortodontic poate fi aplicat la orice vârstă, și acesta se adaptează în funcție de categoria de vârstă a pacientului. După vârsta de 11 ani, pacienții pot beneficia atât de aparate dentare mobile, cât și de cele fixe, fără limite superioare de vârstă. Se alege tipul de tratament în funcție de severitatea problemelor de aliniere dentară pentru a progresa către obiectivele dorite.

Igiena orala a copilului in timpul tratamentului cu aparatul dentar

Igiena orală este esențială atât cu, cât și fără aparat dentar și reprezintă un factor cheie în menținerea sănătății dentare. Cu toate acestea, există câteva recomandări esențiale pentru a obține rezultatele dorite în timpul tratamentului cu aparat dentar. Un aspect crucial este asigurarea că pacientul își spală dinții după fiecare masă, indiferent dacă are un aparat dentar mobil sau fix. De asemenea, igiena dentară regulată și curățarea atentă a aparatului dentar sunt de o importanță deosebită.

Se recomandă utilizarea produselor precum apa de gură, ața dentară, dușul bucal, periuța de dinți electrică și periuța interdentară pentru a accesa zonele dificil de curățat în cavitatea bucală. Pastele de dinți cu conținut de fluor sunt benefice pentru eliminarea plăcii bacteriene și prevenirea formării tartrului, dar și pentru menținerea igienei aparatului ortodontic. În cazul în care apar probleme, cum ar fi desprinderea unei sârme, este important să contactați medicul ortodont imediat pentru remedierea acestora.

Intrebari si raspunsuri

La începutul experienței alături de aparatul dentar, pot aparea mai multe semne de întrebare, ale căror răspunuri sunt esențiale pentru a avea un proces liniar, cu rezultate vizibile în cel mai scurt timp. Astfel, suntem aici să vă răspundem la câteva dintre curiozitățile pe care le aveți pentru a menține bunăstatea aparatului dentar al copilului dumneavoastră.

În urma consultației inițiale și a aplicării aparatului dentar, se vor stabili vizite de reglarea a aparatului dentar, prin punerea unor noi forțe moderate pe dinți. Intervalul recomandat de programare este de 4-6 săptămâni. Pentru a nu se prelungi durata tratamentului, este indicat să vă prezentați la fiecare programare, iar astfel rezultatele vor fi vizibile și eficiente, în cazul contrar, tratamentul nu va progresa și ar putea să prezinte efecte negative.

Durata tratamentului ortodontic este influențată de afecțiunea prezentată și de gradul de deplasare al dinților. Astfel, în funcție de caz, copii pot porta aparatul dentar pe o perioada de 6 luni, dacă corectarea implică alinierea dinților, sau 2 ani, dacă procedeul implică corectări ale mușcăturii. Alți factori ce determină rezultate eficiente ale purtării aparatului dentar sunt tipul de tratament ales și gradul de cooperare conform indicațiilor medicului de specialitate.

Aparatul fix are o durată de purtare mai lungă decât apartul mobil, cu posibilitatea ca după purtatea unui aparat mobil, să fie necesară purtarea unui aparat fix.

Alimentele de care trebuie ferit copilul dumneavoastră, pentru a proteja aparatul dentar și procesul de corectare, sunt alimentele tari, crocante (morcovi, mere, nuci) sau lipicioase (caramelul, produse gumate). Daunele acestor alimente cuprind deplasarea sau desprinderea bracket-urilor de pe dantură, îndoirea firelor, lipirea acestora de aparat sau alte complicații.

De asemenea, consumul alimentelor ce conțin coloranți puternici și a băuturilor carbogazoase în exces duce la deteriorarea aparatului dentar, dar și la creșterea acidității în cavitatea bucală și la demineralizarea și colorarea dinților.

O alimentație sănătoasă va intra în rutina copilului tău odată cu obișnuința și va avea beneficii precum limitarea infecțiilor, a cariilor și a afecțiunilor gingivale.

Este normală simțirea unei senzații de disconfort pe o scurtă perioadă de 2-3 zile, imediat după aplicarea aparatului ortodontic, în special în cazul celui fix. Disconfortul dispare după obișnuița dinților cu forța de tracțiune, dar poate fi ameliorat cu ajutorul medicamentelor pentru dureri ușoare.

Cu siguranță, în cel mai scurt timp, senzația de disconfort va înceta, iar pacientul se va bucura de rezultatele oferite de purtarea aparatului dentar.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Scroll to Top
Call Now Button