🎉 Programează-te! 20% reducere estivală.

Zâmbetul tău are o super şansă să arate diferit! Tratamente de top, la prețuri speciale

Obturatia de canal
Ce este, tehnici, etape, pret

Obturația de canal este o procedură complexă și esențială efectuată de medicul stomatolog pentru tratarea unui dinte afectat de carie. În inima fiecărui dinte se află o cameră denumită endodonțiu, care găzduiește pulpa dentară sau, așa cum este numită în mod uzual, nervul dintelui.

Pulpa dentară joacă un rol crucial în dezvoltarea inițială a dintelui și, ulterior, în menținerea sănătății acestuia. Atunci când pulpa dentară este expusă și afectată de bacterii, ea moare, și astfel începe procesul de deteriorare a dintelui.

Tratamente și servicii stomatologice pentru întreaga ta familie, la prețuri corecte!

Obturația de canal este soluția adoptată atunci când nervul dintelui nu mai reacționează corect. Cu alte cuvinte, această procedură are menirea de a salva dintele afectat. Este important de menționat că întârzierea tratamentului de obturație de canal, în timp ce caria continuă să distrugă dinte, poate duce la imposibilitatea realizării procedurii, fiind necesară extracția dintelui.

Evoluția tehnologică în domeniul stomatologic a transformat obturația de canal într-o procedură complet nedureroasă. Potrivit celor mai recente cercetări medicale, rata de succes a acestei intervenții poate ajunge până la 98%, cu condiția ca pacientul să consulte medicul la momentul potrivit.

Ce este obturatia de canal?

Pulpa dentară este localizată sub smalțul dintelui și este formată din țesut moale și diverse vase de sânge. În plus față de nerv, pulpa mai conține și țesut conjunctiv. Importanța sa este maximă în faza de creștere a dintelui, dar odată ajuns la maturitate, acesta poate continua să trăiască fără pulpa sa. Această adaptare naturală face posibilă realizarea cu succes a obturației de canal pentru a păstra dinte în starea sa inițială.

Ce presupune obturatia de canal?

Procedura de obturație de canal implică curățarea canalelor radiculare pentru a elimina nervul și țesutul conjunctiv afectate de bacterii. Această etapă esențială are rolul de a stopa progresul deteriorării dintelui și a preveni complicațiile ulterioare.

Cand stiu ca am nevoie de obturatie de canal?

Semnele care indică necesitatea obturației de canal includ durerea în timpul mestecării, sensibilitatea crescută la temperaturi extreme, inflamația gingiilor, senzația de pulsare în dinte și formarea unui abces. Aceste simptome reprezintă un semnal clar că trebuie să consulți un medic stomatolog.

Care sunt etapele obturatiei de canal?

În momentul în care simptomele care indică o problemă dentară devin evidente, consultația la medicul stomatolog devine imperativă. După examinarea inițială, pasul următor presupune efectuarea unei radiografii, fie pentru întreaga dantură, fie doar pentru zona afectată. Această radiografie are rolul de a confirma prezența infecției și de a oferi medicului o imagine clară despre care dinte este afectat și cât de profund se întinde infecția. Odată ce aceste aspecte sunt stabilite, procedura de obturație de canal parcurge următoarele etape:

  • Anestezie locală: Prima etapă este administrarea unei anestezii locale pentru a asigura că pacientul nu simte durere sau disconfort în timpul procedurii.

  • Realizarea accesului în camera dentară: Cu ajutorul unei freze, medicul va crea accesul necesar în camera dentară a dintelui afectat.

  • Curățarea cariei și a canalelor: În această fază, caria este îndepărtată, iar canalele radiculare sunt curățate în profunzime, inclusiv prin eliminarea nervului afectat.

  • Inserarea unui medicament în canale: Medicul introduce un medicament special în canalele radiculare pentru a dezinfecta zona și pentru a preveni dezvoltarea ulterioară a infecției. Durata pentru care se păstrează acest medicament poate varia în funcție de recomandarea medicului, adesea între 1 și 2 săptămâni.

  • Obturația radiculară: În această etapă, canalele sunt umplute cu un material adecvat pentru a sigila complet spațiile radiculare. Acest pas are rolul de a împiedica pătrunderea bacteriilor și recurența infecției.

  • Închiderea obturației de canal: Ultima etapă implică închiderea definitivă a canalului radicular, iar în funcție de necesități, poate include refacerea unei porțiuni din dinte. Acest lucru se poate realiza prin aplicarea unei coroane sau a unui implant dentar, asigurând astfel restaurarea funcționalității și aspectului dintelui.

Aceste etape esențiale ale procedurii de obturație de canal sunt esențiale pentru conservarea dintelui afectat și prevenirea complicațiilor ulterioare.

DE CE SA ALEGI CRIS SMILE?

Profesioniști și empatici

Recomandăm doar tratamente în care credem și pe care le-am realiza familiilor și celor dragi nouă. Ascultăm și înțelegem, ne dăm silința să îți oferim soluția potrivită ție. E suficient să vii cu sufletul deschis

Servicii dentare complete

Medici specialiști și servicii complete. Am tratat, de-a lungul timpului, pacienți complet edentati, cu complicații riscante, am refăcut danturi în cazuri considerate pierdute. Totul sub un singur acoperiș.

Echipamente de ultimă generație

Microscop, laser, aparatură pentru inhalosedare, Digital Smile Design, ozonoterapie - realizăm intervenții minim invazive, care presupun mai puține complicații post intervenție, recuperare rapidă și durere diminuată.

Viziune centrată pe pacient

Tu contezi. Acționăm, în toate deciziile pe care le luăm, cu credința că te ajutăm să iei cea mai informată decizie asupra sănătății tale orale. Pentru noi e important să te ajutăm să îți recapeți zâmbetul, încrederea, să ai o viață normală și o dantură impecabilă.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

ECHIPA NOASTRA

Am construit la Cris Smile un spațiu primitor și sigur, cu o echipă de medici specialiști, mereu pregătiți cu soluții de ultimă oră.
Dr Ahmad Rajab endodonție la microscop-min

Dr Ahmad Rajab

Endodonție la Microscop

Tehnici utilizate in obturatia de canal

Procedura de obturație de canal, asemenea altor intervenții stomatologice, se bazează pe utilizarea diferitelor tehnici pentru a trata cu succes afecțiunile danturii.

Această procedură presupune inserarea gutapercei în canalele radiculare ale dintelui, iar acest lucru se realizează cu ajutorul conurilor de gutapercă, care reprezintă materiale plastice izolante. În practică, procedura de obturație de canal poate fi efectuată utilizând diverse tehnici, printre care enumerăm:

  • Tehnica principală: Această tehnică implică inserarea unui con de gutapercă în canalul radicular al dintelui.

  • Injectarea de gutapercă încălzită: Această abordare se utilizează în special atunci când canalul radicular are o formă neregulată și necesită o soluție care să poată ajunge în toate zonele.

  • Tehnica de gutapercă răcită: Această metodă, considerată mai învechită, a fost eliminată din practica stomatologiei moderne.

Este important de menționat că fiecare medic stomatolog poate opta pentru tehnica care i se pare cea mai potrivită pentru cazul specific. Ceea ce contează cel mai mult este ca procedura de obturație de canal să fie realizată corect și eficient pentru a asigura închiderea completă a canalului radicular și pentru a preveni complicații ulterioare.

Clinica stomatologică sector 5 Rahova Cris Smile Studio pedodontie endodonție estetica paradontoză implantologie Ortodonție chirurgie proteza dentară Coarna dentare implant dentar digital smile design adiția osoasa aparat dentar albirea dinților detartraj fațete dentare aparat dentar dentist stomatolog

Materiale folosite in obturatia de canal

Materialul principal folosit în procedura de obturație de canal este gutaperca, un polimer obținut în mod natural, care are proprietăți de topire și capacitatea de a umple spațiile goale rămase în urma eliminării nervului și țesutului mort. Gutaperca este furnizată sub formă de conuri cu diferite dimensiuni și este diferențiată în funcție de culoare și grosime.

În obturația de canal, se utilizează materiale care au calități izolante ridicate și care pot se întăresc rapid, de obicei în câteva minute sau cel mult în 1-2 ore. În plus față de gutapercă, alte materiale pot fi utilizate pentru cimentarea zonei radiculare, însă acestea sunt folosite în colaborare cu gutaperca pentru a asigura un rezultat eficient.

Cat costa obturatia de canal. Pret:

Costul unei obturații de canal poate varia în funcție de materialele utilizate și de complexitatea procedurii. De asemenea, prețurile pot diferi în funcție de cabinetul stomatologic la care pacientul apelează și de experiența medicului stomatolog.

Prețul procedurii poate începe de la un nivel mai scăzut, cum ar fi cel al unui pansament calmant, în jurul sumei de 150-200 de lei. Cu toate acestea, în cazul procedurilor mai complexe care necesită mai multe vizite și intervenții, costul unei obturații de canal poate ajunge la aproximativ 1000 de lei.

Fiecare medic stomatolog va explica în detaliu procesul și va furniza informații specifice privind costul tratamentului pentru fiecare pacient, în funcție de necesitățile individuale.

Clinica stomatologică sector 5 Rahova Cris Smile Studio pedodontie endodonție estetica paradontoză implantologie Ortodonție chirurgie proteza dentară Coarna dentare implant dentar digital smile design adiția osoasa aparat dentar albirea dinților detartraj fațete dentare aparat dentar dentist stomatolog

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

INTREBARI FRECVENTE

În momentul în care apar neclarități, este foarte bine să vă întrebați medicul în legătură cu tratamentul la care urmează să fiți supuși, pentru a evita eventualele neînțelegeri sau neplăceri.

Obturația de canal nu este o tehnică dureroasă în sine, dar pacientul va suferi un disconfort în prima perioadă de după efectuarea acestei intervenții. În general, obturația de canal va putea deranja pacientul în primele 2-4 săptămâni atunci când sunt sesizate diferețe bruște de cald sau rece.

Când un lucru nu a fost bine făcut, e o regulă să revii asupra problemei și s-o rezolvi. Acest principiu se aplică și în cazul unei obturații de canal care nu a fost făcută în totalitate corect.

Dacă durerile persistă mai mult de 4 săptămâni sau dacă există orice alt tip de disconfort, atunci e un semnal clar că trebuie să revii la cabinetul stomatologic pentru ca medicul să vadă care sunt cauzele durerilor și să rezolve problema.

Răspuns final: DA! În timpul tratamentului, dacă igiena dentară nu este respectată sau dacă nu reușești să te prezinți la stomatolog în funcție de programul indicat, există riscul de apariție a unei infecții pe canal.

De cele mai multe ori, apariția unei infecții se lasă cu semnale dureroase și cu senzația de pulsare la nivelul dintelui afectat.

Un lucru important trebuie știut. Obturația de canal finalizată nu se traduce cu lucrare finalizată. Obturația de canal rezolvă problema din interiorul dintelui, dar este obligatoriu ca dintele afectat să fie recuperat și în partea superioară.

De regulă, se aplică o coroană dentară, care se aseamănă ca material și colorit dintelui, pentru a proteja mult mai bine dintele deja afectat. În continuare va trebui să aplicăm două perieri ale dinților pe zi și să ne facem un obicei din a merge regulat la dentist.

Rezolvarea obturației de canal și închiderea tratamentului endodontic cu o coroană dentară ar trebui să închidă cu succes cazul dintelui afectat. Odată cu eliminarea nervului și curățarea canalelor, dar și cu aplicarea coroanei nu vor mai fi necesare alte intervenții în această zonă.

În momentul în care un dinte rămâne fără nerv, acesta va avea nevoie de și mai multă atenție. Nervul era contactul pacientului cu infecția locală. Odată dispărut nervul, creierul nu va percepe durere în zona respectivă, așa că infecțiile vor deveni nedureroase, dar vor măcina dintele în continuare.

Astfel, după obturația de canal, dacă este posibil, se recomandă ca zona și dintele afectat să nu fie supuse la mari eforturi. În principal, medicul va recomanda să nu se bea și mănânce timp de 1-2 ore, pentru întărirea materialelor și pentru evitarea colorării nedorite.

Obturația de canal nu doare! Pentru că este o intervenție efectuată sub anestezie, pacientul nu va simți nicio durere în timpul obturației de canal. Disconfortul ar putea apărea după trecerea efectului anestezic, atunci când pot apărea dureri în timpul masticației sau la contactul cu băuturile sau alimentele foarte calde sau foarte reci.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Scroll to Top
Call Now Button