Aparat dentar fix metalic: pret, avantaje si alte informatii utile

O îmbunătățire a zâmbetului și corectarea poziției dinților, totul la un preț accesibil? Alegerea potrivită pentru tine este aparatul dentar fix metalic. Acest tratament eficient se desfășoară rapid, oferind rezultate definitive. Chiar dacă este o metodă ortodontică clasică, aparatele dentare metalice s-au modernizat semnificativ în ultimii ani, prezentându-se mult mai atractiv decât în trecut.

Tratamente și servicii stomatologice pentru întreaga ta familie, la prețuri corecte!

Ce este aparatul dentar fix metalic?

Aparatul dentar fix metalic este compus din brachete metalice care sunt fixate pe suprafața externă a dinților, arcurile care trec prin aceste brachete și elasticele. Fiind primul tip de aparat ortodontic fix inventat, aparatul dentar metalic rămâne cea mai aleasă opțiune printre pacienți, chiar și în ziua de astăzi, în ciuda apariției altor variante pentru corectarea poziției dinților. Principiul de funcționare este simplu: aparatul exercită o forță asupra dinților pe o anumită perioadă de timp, determinând mișcarea acestora până la poziția corectă.

Cand se recomanda aparatul dentar metalic

Necesitatea unui tratament cu aparat dentar este stabilită în timpul consultației cu medicul ortodont. Îl poți purta din considerente estetice, pentru a corecta poziția dinților, dar specialistul va determina dacă acesta poate rezolva și alte probleme dentare, cum ar fi:

 • Pronunția: În special la copii, problemele de pronunție pot avea legătură cu poziția incorectă a dinților pe arcadă. Dacă consultarea unui logoped nu dă rezultate, medicul ortodont poate ajuta la ameliorarea acestei situații.

 • Disconfortul dentar: Dinții aliniați greșit pot provoca dureri și pot duce la mușcarea frecventă a limbii sau pereților cavității bucale.

 • Probleme în deglutiție: Dificultăți în înghițire și disconfort constant pot indica o aliniere incorectă a dinților pe arcadă.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

 • Este eficient și îți corectează poziția dinților;
 • Este un aparat dentar realizat exclusiv din metal, ceea ce îl face rezistent în timp;
 • Rezultatele sunt vizibile încă din primele luni;
 • Poți alege elastice colorate, ceea ce îl va face și mai atrăgător pentru copii sau adolescenți;
 • Sunt recomandate indiferent de vârstă, fie că ai 13 sau 60 de ani aparatul metalic fix este o alegere bună;
 • Perioada de tratament e mai redusă față de alte opțiuni;
 • Dacă bracket-ul se desprinde, el va fi lipit cu ușurință la loc;
 • Șansele să cedeze sunt foarte mici, aproape imposibile;
 • Este aparatul dentar de pe piață care are costul cel mai redus;
 • Este recomandat pentru aproape toate anomaliile dentare;
 • Masticația este îmbunătățită considerabil;
 • Mușcătura este corectată, iar disfuncțiile articulare dispar.
 • Prețul destul de ridicat al acestui aparat în comparație cu alte materiale de confecționare
 • Între sistemul de prindere și bracket va avea loc o frecare care mărește durata tratamentului
 • Fiind un aparat dentar fix, nu poate fi înlăturat de către pacient, ci este nevoie de o vizită în cabinetul medicului dentist

Care sunt etapele tratamentului cu aparat dentar fix metalic

Dacă te-ai hotărât că vrei să îți înfrumusețezi zâmbetul, iată care sunt pașii pe care îi vom parcurge împreună pentru a obține rezultatul mult dorit:

Consultația

Pentru inceput, medicul ortodont va evalua necesitatea aplicarii unui tratament ortodontic, dar va decide si care e momentul ideal pentru inceperea lui;

Planul de tratament

Dupa completarea fisei medicale si realizarea investigatiilor, medicul iti va oferi un diagnostic, alaturi de tratamentele posibile, detaliile tehnice si financiare;

Sedinta de montare

Dupa o igienizare completa si riguroasa, fiecare bracket al aparatului este aplicat pe dintii curatati si uscati;

Controalele

La intervale de 4-6 saptamani vei merge la medicul specialist pentru a activa aparatul dentar, ca rezultatele dorite sa nu intarzie sa apara;

Îndepărtarea bracket-urilor

Cand tratamentul ortodontic ajunge la final, iar tu esti multumit de zambetul tau, aparatul dentar fix metalic se indeparteaza impreuna cu urmele de material de colaj si se realizeaza o igienizare profesionala;

Purtarea aparatului de contentie

Pentru a mentine rezultatele, vei purta o perioada un aparat de contentie care va preveni tendinta de deplasare a dintilor spre situatia initiala.

DE CE SA ALEGI CRIS SMILE?

Profesioniști și empatici

Recomandăm doar tratamente în care credem și pe care le-am realiza familiilor și celor dragi nouă. Ascultăm și înțelegem, ne dăm silința să îți oferim soluția potrivită ție. E suficient să vii cu sufletul deschis

Servicii dentare complete

Medici specialiști și servicii complete. Am tratat, de-a lungul timpului, pacienți complet edentati, cu complicații riscante, am refăcut danturi în cazuri considerate pierdute. Totul sub un singur acoperiș.

Echipamente de ultimă generație

Microscop, laser, aparatură pentru inhalosedare, Digital Smile Design, ozonoterapie - realizăm intervenții minim invazive, care presupun mai puține complicații post intervenție, recuperare rapidă și durere diminuată.

Viziune centrată pe pacient

Tu contezi. Acționăm, în toate deciziile pe care le luăm, cu credința că te ajutăm să iei cea mai informată decizie asupra sănătății tale orale. Pentru noi e important să te ajutăm să îți recapeți zâmbetul, încrederea, să ai o viață normală și o dantură impecabilă.

Ce probleme specifice vârstei pot apărea?

În intervalul de vârstă cuprins între 6 și 12 ani, mușcătura este subiectul central al atenției, deoarece probleme precum ocluzia adâncă acoperită pot persista și odată cu apariția dinților permanenți.

Între 8 și 9 ani, există posibilitatea apariției atât a spațiilor dentare, cât și a unei ușoare înghesuiri a dinților. De obicei, aceste probleme se rezolvă în mod natural, însă, în cazul în care situația nu se ameliorează, poate fi necesar să se intervină cu ajutorul unui aparat ortodontic.

Caria de biberon

ECHIPA NOASTRA

Am construit la Cris Smile un spațiu primitor și sigur, cu o echipă de medici specialiști, mereu pregătiți cu soluții de ultimă oră.
Medic StomatologSpecialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Dr. Anca Gheorghe

Medic Stomatolog
Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Dr. Ola Luqman

Medic Stomatolog
Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Dr Andreea Paula Pădure Ortodonție și ortopedie dentofaciala-min

Dr. Andreea Paula Pădure

Ortodonție și Ortopedie Dento-Faciala

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Cat timp trebuie purtat, in medie, aparatul metalic?

Durata unui tratament ortodontic cu aparat dentar metalic poate varia de la un caz la altul, în funcție de nevoile specifice ale pacientului și de deciziile luate de medicul ortodont.

În general, adulții trebuie să poarte aparatul dentar metalic pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni și 2 ani pentru a obține rezultatele dorite. În mod obișnuit, aparatul dentar poate fi îndepărtat într-un interval de 12 până la 15 luni, în funcție de gravitatea problemelor dentare pe care se dorește să le rezolve. Din punct de vedere statistic, aparatele dentare tradiționale, inclusiv cele metalice, oferă cel mai rapid timp de corectare a poziției dinților.

Clinica stomatologică sector 5 Rahova Cris Smile Studio pedodontie endodonție estetica paradontoză implantologie Ortodonție chirurgie proteza dentară Coarna dentare implant dentar digital smile design adiția osoasa aparat dentar albirea dinților detartraj fațete dentare aparat dentar dentist stomatolog
Clinica stomatologică sector 5 Rahova Cris Smile Studio pedodontie endodonție estetica paradontoză implantologie Ortodonție chirurgie proteza dentară Coarna dentare implant dentar digital smile design adiția osoasa aparat dentar albirea dinților detartraj fațete dentare aparat dentar dentist stomatolog

Cum ma voi spala pe dinti cu aparatul dentar fix metalic? Igiena orala:

Mulți dintre noi se întreabă cum să mențină o igienă orală corespunzătoare atunci când poartă un aparat dentar. Iată câteva sfaturi privind igiena orală pe care trebuie să le urmezi:

 • Spală-ți dinții după fiecare masă și nu uita să folosești ața dentară și apă de gură.
 • Utilizează o periuță interdentară pentru a curăța corect aparatul dentar fix metalic.
 • Folosește pastă de dinți cu fluor, care ajută la prevenirea formării plăcii bacteriene.
 • Optează pentru o periuță de dinți cu peri moi și evită aplicarea unei presiuni excesive.
 • Înlocuiește periuța de dinți la fiecare lună.
 • Asigură-te că perii periuței ajung și la bracket-uri și arcuri.
 • Dacă utilizezi o periuță electrică, folosește cea mai mică viteză pentru a evita deteriorarea aparatului ortodontic.

INTREBARI FRECVENTE

O vizită la medicul stomatolog te va lămuri cu privire la toate întrebările pe care le ai, inclusiv la aspectele legate de prețul final al lucrării. Cu toate acestea, iată care sunt răspunsurile la cele mai frecvente întrebări:

Deși este cel mai vizibil, aparatul dentar metalic fix este unul la fel de eficient ca celelalte variante; ce îi aduce un plus este însă durata tratamentului, care este mai scurtă în cadrul tratamentelor cu un aparat metalic.

Un aparat dentar fix metalic cere o vizită la medicul ortodont în fiecare lună, pentru că aparatul trebuie activat ca dinții tăi să continue să se îndrepte în poziția pe care ți-o dorești.

Pentru a preveni deplasarea dinților în poziția anterioară, după scoaterea aparatului dentar se apelează pentru o scurtă perioadă la un aparat de contenție; acesta previne deplasarea dinților spre situația inițială și ajută la menținerea rezultatelor.

Care este diferenta dintre aparatul dentar metalic si alte tipuri de aparate dentare

Aparatul dentar fix din safir este sea mai asemanatoare varianta pentru aparatul dentar metalic. Desi functioneaza pe baza aceluiasi principiu si este la fel de eficient, aparatul dentar din safir castiga teren pentru ca este mai estetic; bracket-urile sunt din safir, ceea ce le face transparente si, deci, o varianta mult mai buna pentru cei care pun accent pe componenta estetica.

Cu toate acestea, aparatul dentar din safir este mult mai pretentios din punct de vedere al rezistentei, pentru ca bracket-urile sale se pot sparge mai usor. In ce priveste durabilitatea si eficienta, ambele aparate dentare performeaza la fel de bine. Dat fiind ca este o optiune mai estetica, aparatul dentar fix din safir este o optiune mai costisitoare decat omologul sau din metal. Mai multe informatii despre aparatul dentar din safir gasesti aici.

Aparatul dentar fix ceramic este o altă opțiune potrivită pentru cei care pun preț pe componenta estetică, deoarece e o variantă subtilă și elegantă, care arată mult mai bine. Cu toate acestea, aparatele dentare ceramice sunt mult mai pretențioase decât cele metalice: acestea se pot sparge foarte ușor, iar bracket-urile policristalini pe care îi are sunt opaci, având o rezistență destul de mică la fracturi comparativ cu bracket-urile metalice.

Gradul de eficiență al acestor aparate este același, iar durata tratamentului este relativ mai îndelungată în cazul tratamentelor cu aparat dentar fix ceramic. Acesta câștigă însă teren în ceea ce privește confortul: aparatul dentar ceramic e o opțiune mult mai confortabilă, iar pereții laterali ai cavității bucale nu dor ca în cazul aparatului metalic. Deși aparatul metalic rămâne cea mai accesibilă variantă, aparatul dentar fix din ceramică este o opțiune mai ieftină decât varianta din safir. Poți afla mai multe despre aparatul dentar din ceramică aici.

Aparatele dentare mobile sunt utilizate, de cele mai multe ori, în cazul copiilor, și ce le face mobile este faptul că pot fi date jos pentru a se igieniza și activa. Un aparat dentar mobil câștigă teren atunci când copilul este mic, iar dinții sunt încă în dezvoltare și se pot corecta ușor. Față de aparatul dentar metalic, cel mobil are o eficiență redusă și o durată mai îndelungată a tratamentului. Este o variantă mai estetică decât aparatul metalic, iar costurile sunt asemănătoare. Cu toate acestea, este recomandat în continuare cu precădere copiilor, pentru că e mai puțin dureros, iar pe dinții în curs de formare reușește să fie eficient. Aparatul dentar mobil favorizează, de asemenea, și o mai bună igienizare orală, dar și o igienizare corespunzătoare a aparatului ortodontic. Găsești mai multe informații despre aparatele dentare mobile aici.

Aparatul dentar incognito sau lingual funcționează la fel ca cel metalic, diferența majoră fiind amplasarea lui: aparatul dentar incognito este poziționat pe peretele interior al danturii, între dinți și limbă (de aici și denumirea). Principalul său avantaj este că e la fel de eficient ca un aparat clasic, însă complet invizibil pentru ceilalți, ce îl face o opțiune mult mai estetică.

De asemenea, aparatul dentar incognito creează mai puțin disconfort decât în cazul altor aparate, iar riscul retracției gingivale nu există. Un alt bonus al acestui aparat este că are o eficiență mai ridicată față de aparatul dentar fix metalic. Prețul este mai ridicat decât în cazul unui aparat dentar metalic, însă nu la fel de ridicat ca în cazul altor aparate dentare invizibile celorlalți. Partea mai puțin bună la aparatele linguale este că nu sunt potrivite pentru toate tipurile de mușcături, dar asta trebuie aflat la un control în cabinetul medicului ortodont. Mai multe informații despre aparatul dentar lingual găsești aici.

Aparatul dentar Orthocaps e alcătuit din două gutiere transparente (numite alignere) care îndreaptă dinții asemenea unui aparat tradițional. Nu este indicat pentru toate anomaliile dentare, însă dacă problemele tale pot fi rezolvate de el, vine cu câteva beneficii evidente, începând cu faptul că e complet transparent, deci estetic, iar faptul că poate fi dat jos nu te împiedică să ai restricții alimentare și te ajută să realizezi o igienizare orală corespunzătoare. Iritațiile pereților laterali din cavitatea bucală sunt inexistente în cazul acestei variante, iar eficiența sa este ridicată.

Fiind una dintre cele mai moderne variante de pe piață aparatul dentar Orhocaps este și mult mai costisitoare decât un aparat dentar metalic fix. Acesta e recomandat îndeosebi pentru anomaliile dentare care nu pot fi corectate prin aparatele dentare tradiționale, întocmai mulțumită eficienței sale.

Acum depinde doar cât de mult ești dispus să plătești pentru zâmbetul tău. Poți afla mai multe despre aparatul dentar invizibil aici.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Scroll to Top
Call Now Button