🎉 Programează-te! 20% reducere estivală.

Zâmbetul tău are o super şansă să arate diferit! Tratamente de top, la prețuri speciale

Aditia de os (Augmentarea osoasa)

Ce este, cum se face și indicații utile

Când frica de a zâmbi din cauza problemelor dentare traumatice te afectează, procedurile stomatologice pot fi soluția care îți restituie încrederea în zâmbetul tău, inclusiv prin intermediul unei intervenții cunoscute sub numele de „adiție de os”. Dacă te pregătești să treci prin această procedură ca viitor pacient, este crucial să înțelegi în profunzime ce implică acest proces și când este recomandată.

În materialul nostru îți oferim toate informațiile necesare, răspunzând în detaliu la numeroasele întrebări legate de adiția de os și aducându-ți claritate asupra acestei intervenții medicale.

Tratamente și servicii stomatologice pentru întreaga ta familie, la prețuri corecte!

Ce este adiția de os?

Adiția de os este o intervenție chirurgicală comună și esențială în domeniul stomatologiei, ce are ca scop extinderea masei osoase disponibile pentru a servi ca fundație solidă pentru implanturile dentare. Această procedură se efectuează sub anestezie locală, garantându-ți confortul și lipsa disconfortului în timpul intervenției.

În afara beneficiilor evidente din perspectiva esteticii, un implant dentar instalat ulterior va aduce îmbunătățiri semnificative și funcționale. Vei experimenta o masticație mai eficientă, care contribuie la sănătatea generală a organismului, și vei avea o dantură durabilă și sănătoasă.

Cand este necesară procedura de augmentare osoasă?

Intervenția de adiție osoasă devine imperativă în situații în care se dorește restaurarea danturii, dar capacitatea maxilarului nu este suficientă pentru a susține aceste proceduri, generând modificări structurale ale osului de bază care va găzdui implantul. Această modificare se manifestă prin reducerea volumului osos.

De asemenea, adiția osoasă este necesară în cazul în care extracțiile dentare anterioare au provocat deformări ale structurii osoase sau în cazul afecțiunilor gingivale care au impus intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea zonelor afectate de infecții.

Această procedură este un pas esențial și pentru persoanele care se confruntă cu parodontoză, în cazul cărora protezele dentare devin inconfortabile sau dificil de utilizat, sau când maxilarul prezintă sensibilitate, permițând, astfel, refacerea structurală a osului maxilarului.

Adiția de os pentru implant dentar

Adițiile de os sunt o procedură recomandată exclusiv în urma unei evaluări complete din partea medicului stomatolog, atunci când toate celelalte probleme stomatologice au fost luate în considerare și tratate corespunzător. Această intervenție este deosebit de relevantă atunci când pacientul se confruntă cu una dintre afecțiunile menționate anterior, care fac ca protezele dentare sau alte opțiuni să nu fie avantajoase sau sustenabile pe termen lung.

Procedura de adiție osoasă poate fi efectuată printr-o intervenție chirurgicală tradițională, dar evoluția tehnologică din domeniul stomatologiei a introdus și opțiunea adiției de os cu ajutorul laserului, care facilitează vindecarea mai rapidă a țesutului și minimizează disconfortul postoperator.

DE CE SA ALEGI CRIS SMILE?

Profesioniști și empatici

Recomandăm doar tratamente în care credem și pe care le-am realiza familiilor și celor dragi nouă. Ascultăm și înțelegem, ne dăm silința să îți oferim soluția potrivită ție. E suficient să vii cu sufletul deschis

Servicii dentare complete

Medici specialiști și servicii complete. Am tratat, de-a lungul timpului, pacienți complet edentati, cu complicații riscante, am refăcut danturi în cazuri considerate pierdute. Totul sub un singur acoperiș.

Echipamente de ultimă generație

Microscop, laser, aparatură pentru inhalosedare, Digital Smile Design, ozonoterapie - realizăm intervenții minim invazive, care presupun mai puține complicații post intervenție, recuperare rapidă și durere diminuată.

Viziune centrată pe pacient

Tu contezi. Acționăm, în toate deciziile pe care le luăm, cu credința că te ajutăm să iei cea mai informată decizie asupra sănătății tale orale. Pentru noi e important să te ajutăm să îți recapeți zâmbetul, încrederea, să ai o viață normală și o dantură impecabilă.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

ECHIPA NOASTRA

Am construit la Cris Smile un spațiu primitor și sigur, cu o echipă de medici specialiști, mereu pregătiți cu soluții de ultimă oră.
DR. ALINA CRACIUN.- Medic Stomatolog Specialist Chirurgie Dento-Alveolara Practica Parodontologie Laserwebp

Dr. Alina Crăciun

Medic Stomatolog
Specialist Chirurgie Dento-Alveolara
Practica Parodontologie Laser

Dr Victor Stanciu- chirurgie buco-maxilo-faciala și implantologie-min

Dr Victor Stanciu

Chirurgie Buco-Maxilo-Faciala și Implantologie

Cât costă o adiție de os? Prețuri

Unul dintre pașii esențiali în pregătirea pentru procedura de adiție osoasă este stabilirea și pregătirea bugetului necesar acestei intervenții. Costul unei adiții de os poate varia semnificativ de la un cabinet stomatologic la altul, în funcție de nivelul de profesionalism și experiența personalului medical, costurile asociate manoperei, alegerea specifică a procedurii, gradul de complexitate al tratamentului și materialele utilizate.

În general, tarifele pentru adiția de os se situează într-un interval cuprins între aproximativ 200 de euro și până la 1000 de euro pentru un singur dinte. Este important de menționat că, în ciuda dificultăților financiare, multe clinici oferă opțiuni de plată în rate, pentru a asigura accesibilitatea acestui tratament, indiferent de situația financiară a pacienților.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Regenerarea osoasă: de ce este necesară?

Regenerarea osoasă realizată prin adiția de os are o importanță deosebită, în primul rând, pentru crearea spațiului necesar pentru implanturile dentare, corectarea unor deficiențe structurale și pentru obținerea unei danturi atât estetice, cât și funcționale, perfect adaptate fizionomiei feței. De asemenea, această procedură se dovedește crucială în prevenirea potențialelor inconveniențe și investiții suplimentare pentru pacienții cu un stil de viață susceptibil de a genera probleme stomatologice, precum parodontoza.

Care sunt cauzele atrofiei osoase?

Atrofia osoasă reprezintă un proces natural, adesea declanșat de accidente sau intervenții medicale, cum ar fi infecții sau gingivite. Această resorbție osoasă poate apărea, de asemenea, în cazul pacienților cu parodontoză sau atunci când extracțiile dentare sunt efectuate fără înlocuirea ulterioară a dinților extrasați.

Cum se resoarbe osul maxilar?

Dacă te recunoști în oricare dintre contextele menționate mai sus, există o probabilitate semnificativă că te confrunți cu atrofia osoasă și necesită adiția de os înaintea procedurii de implant dentar. Acest proces implică resorbția țesutului osos al maxilarului, care poate duce la diminuarea volumului său, similar situației create de presiunea exercitată de protezele dentare asupra maxilarului și gingiei.

Etapele procedurii de adiție de os

Procedura de adiție de os poate fi realizată în mai multe modalități și etape, în funcție de opțiunile disponibile în cadrul cabinetului stomatologic și de preferințele pacientului.

În această privință, inițial, se efectuează recoltarea unui bloc de os, fie din propriul corp al pacientului, fie dintr-o sursă donatoare terță sau de la un animal, sau chiar prin crearea artificială a unui substitut osos. Ulterior, pacientul este supus anesteziei locale sau generale, în funcție de necesități, și se implantează grefa osoasă. Procedura este urmată de acoperirea gingiei și suturarea membranelor pentru a asigura recuperarea optimă a pacientului.

Conservarea alveolei postextractionale

Există situații în care adiția de os și implantul pot fi efectuate în aceeași zi, dar, în alte cazuri, poate fi necesar un interval de timp până la implantare. În aceste situații, se recurge la conservarea alveolei prin umplerea acesteia cu material osos, prevenind astfel o posibilă resorbție ulterioară și menținând integritatea zonei respective.

Când maxilarul nu permite realizarea implantului din cauza unei grosimi reduse, se realizează adiția orizontală ce contribuie la îngroșarea osului și la eficacitatea procedurii.

Această procedură se realizează la polul opus, când maxilarul este mult prea scurt pentru implantul necesar.

În cazul unor implanturi posterioare se va realiza inclusiv procedura de adiție sinusală care vor duce la mărirea volumului osos.

Cât durează procedura de adiție de os?

Procedura efectivă de adiție osoasă poate fi completată într-o singură zi, desfășurându-se într-un interval de câteva ore. Această fază poate fi urmată de o perioadă de recuperare care vizează facilitarea procesului de regenerare a zonei și pregătirea pentru implantul dentar, cu o durată variabilă între 3 și 12 luni, conform recomandărilor medicului specialist.

Ce materiale sunt necesare în realizarea operației de adiție de os?

Pentru procedura de augmentare osoasă, sunt necesare materiale precum substituți naturali sau artificiali de os, biomateriale, membrane pentru a crea o barieră de protecție naturală, suplimente pentru gingie, blocuri osoase, alături de instrumentele și echipamentele adecvate, în funcție de cerințele specifice ale procedurii.

Recomandări imediat după procedura de adiție osoasă

Pentru a facilita o recuperare mai rapidă după adiția de os, următoarele recomandări sunt esențiale:

  • Aplicarea de comprese reci pentru a reduce umflătura în urma procedurii de adiție de os;
  • Utilizarea medicamentelor prescrise exclusiv de către medic pentru a gestiona disconfortul și pentru a stimula regenerarea țesutului;
  • Asigurarea unei igiene orale riguroase, evitând periajul în zona operației în primele 14 zile;
  • Abținerea de la consumul de substanțe nocive pentru procesul de vindecare;
  • Consultarea medicului pentru orice disconfort semnificativ și respectarea programului de control medical planificat.

Prin respectarea acestor măsuri, vei minimiza riscul de apariție a eventualelor reacții adverse după procedura de adiție de os.

Rata de succes a adiției osoase

Orice intervenție medicală conduce cu sine un grad minim de risc, iar atunci când se discută despre procedurile de adiție de os și riscuri asociate sau rezultate nesatisfăcătoare, probabilitatea acestora este foarte redusă, în special în cazurile de adiție de os cu folosirea plasmei sau adiție orizontală.

Pe ce se bazează tipul de adiție osoasă?

Alegerea tipului de adiție este determinată de diverse aspecte, precum dimensiunea osului natural, zona afectată în care urmează să fie implantat, precum și impactul potențial al acestei alegeri asupra esteticii dentare, fizionomiei, funcționalității masticatorii, și altele.

Factori de creștere biologici

În procesul de planificare a adiției osoase, se iau în considerare și influențele biologice care pot contribui la o vindecare mai rapidă. Aceste influențe pot avea impact asupra costurilor și pot justifica un preț mai mare pentru procedura de adiție de os, mai ales în cazul pacienților care suferă de parodontoză.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Ce sunt biomaterialele?

Biomaterialele utilizate în procedurile de adiție de os și membrane constau în materialele de bază utilizate pentru influențarea factorilor de creștere biologici și stimularea regenerării. Acestea pot include substanțe derivate din țesuturile osoase sau materiale moi de origine biologică sau sintetică, fie din organisme similare, fie create în laboratoare specializate.

Augmentarea osului

În procesul de regenerare osoasă, biomaterialele au un rol crucial în sprijinirea și facilitarea întregului proces, iar pentru a preveni creșterea excesivă și deformarea gingiei, se utilizează membrane specializate.

Augmentarea de țesut moale

O altă procedură relevantă pentru restaurarea zonei afectate este augmentarea de țesut moale, în care excesul de gingie este îndepărtat și transferat în zona de adiție osoasă mandibulară.

Indicații utile privind igiena după procedura de adiție de os

Pentru a asigura o recuperare rapidă și un procent crescut de succes, este esențial să se efectueze clătirea gurii cu apă și clorhexidină, respectând indicațiile medicului, și să se păstreze igiena dentară, cu excepția zonei tratate, folosind perii de curățare chirurgicală conform instrucțiunilor furnizate.

Întrebări și răspunsuri

Sigur, o procedură atât de vastă îți poate crește lista de curiozități. Iată câteva dintre cele mai frecvente îndrebări și care este răspunsul profesioniștilor la acestea.

O gingie redusă poate indica o adevărată problemă deoarece aceasta poate duce la disconfortul în igienizare, la lipsa unei protecții dentare adecvate, la resorbția osului și a gingiei existente, cât și la necesitatea de a investi în soluții post-operatorii foarte scumpe. Desigur, medicul specialist îți va oferi cele mai bune recomandări și soluții pentru a preveni neplăcerile.

Odată cu apariția danturii definitive, nu există restricții cu privire la vârsta la care poți solicita adiție de os și respectiv, implant dentar. Procedura este recomandată în general după împlinirea vârstei de 18 ani și trebuie realizată cu atenție în cazul persoanelor vârstnice, mai ales la cele care suferă diferite afecțiuni de sănătate unde pot apărea o serie de riscuri.

Da, augmentarea osoasă vine și cu o serie de restricții precum evitarea efortului fizic prelungit, consumul de alimente tari, fierbinți sau reci, recomandat fiind și renunțarea la substanțe cu efect nociv (tutun, cafea, alcool – ce pot încetini vindecarea) cel puțin în primele 48 ore, alături de o igienă delicată, regulată și corespunzătoare.

Adiția de os se realizează sub anestezie locală sau generală, așa că întreaga procedură nu este dureroasă, ci se poate resimți un ușor disconfort nesemnificativ și o durere post-operatorie.

În general, medicii recomandă ca implantul dentar să se realizeze după o perioadă de minim 3 luni sau mai mult, în funcție de particularitățile fiecărui client și de capacitatea de regenerare. Însă, în anumite situații, de exemplu, în cazul unui os subțire și a unei zone lipsite de probleme, adiția se poate realiza în același timp cu implantul dentar.

Adiția de os este o procedură chirurgicală extrem de necesară pentru a te putea bucura de un zâmbet frumos și sănătos, chiar și atunci când cavitatea bucală prezintă o serie de probleme. În cazul în care alegi implantul dentar, întreabă-ți medicul și despre această procedură, ce presupune și cum poate fi realizată în mod eficient.

Principalele reacții adverse sunt reprezentate de durere locală, inflamație și sensibilitate, reacții similare cu cele ale unei extracții dentare. Desigur, acestea pot fi ameliorate prin intermediul compreselor cu apă rece, utilizarea unor analgezice recomandate de medic etc.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Scroll to Top
Call Now Button