🎉 Programează-te! 20% reducere estivală.

Zâmbetul tău are o super şansă să arate diferit! Tratamente de top, la prețuri speciale

Anestezia dentara

 Tipuri de anestezie utilizate in stomatologie

Tratamente și servicii stomatologice pentru întreaga ta familie, la prețuri corecte!

Anestezia este o procedură medicală dorită de majoritatea, dar, în același timp, temută de mulți. Dorim anestezia deoarece o asociem cu absența durerii, dar o temem pentru că adesea implică o injecție, generând anxietate în rândul pacienților.

Cu toate acestea, este important să înțelegem un lucru esențial: prin procedura de anestezie, medicul anestezist întrerupe temporar sensibilitatea nervoasă într-o anumită parte a corpului. Această intervenție este crucială pentru a asigura că pacientul nu resimte durere sau disconfort în timpul procedurilor medicale la care este supus.

Asemenea altor discipline medicale, stomatologia oferă mai multe opțiuni pentru administrarea anesteziei dentare, adaptându-se astfel la preferințele pacientului și cerințele medicului.

Ce este anestezicul si cat dureaza o anestezie dentara?

Anestezia dentară presupune utilizarea substanțelor speciale care, pe o perioadă determinată, blochează transmiterea impulsurilor nervoase. Cu alte cuvinte, aceasta întrerupe temporar fluxul de informații din zona anesteziată către creier prin intermediul stimulilor nervoși. Procedura de anestezie implică, în cea mai mare parte a cazurilor, injectarea acestor substanțe în nervii responsabili de regiunea în care va avea loc tratamentul dentar.

În prezent, există o varietate de substanțe anestezice utilizate în stomatologie. Acestea includ:

 • Xilina;
 • Prilocaina;
 • Mepivacaina;
 • Hostacina;
 • Tetracaina;
 • Articaina.

Durata anesteziei dentare este determinată de medicul stomatolog, în funcție de natura intervenției la care va fi supus pacientul. În cazul în care este necesară o prelungire a efectului anesteziei, medicul poate opta pentru utilizarea unui anestezic mai potențat, ajustând și dozajul în funcție de specificul fiecărui pacient.

De obicei, perioada de acțiune a anesteziei variază între 1 și 2-3 ore, în care zona sub efectul anesteziei rămâne insensibilă și nu reacționează la stimuli nervoși.

Utilizarea tipurilor de anestezie în stomatologie depinde de mai mulți factori, iar alegerea este individualizată în funcție de caracteristicile fiecărui pacient și specificul intervenției. Elemente cum ar fi vârsta pacientului, greutatea acestuia, starea generală de sănătate și eventualele incompatibilități cu diverse substanțe influențează selecția tipului de anestezie.

Este esențial de menționat că, pentru a obține succesul unei anestezii, medicul stomatolog trebuie să înțeleagă pe deplin situația pacientului, să aleagă cu atenție substanța potrivită și să determine doza adecvată. De asemenea, inflamația prezentă în zona care urmează să fie tratată trebuie luată în considerare, deoarece o inflamație severă poate influența eficacitatea anesteziei.

În ceea ce privește riscurile, anestezia dentară prezintă un grad de risc semnificativ doar pentru pacienții cu sistemul imunitar slăbit sau care se află într-o stare generală de sănătate precară. De asemenea, pacienții cu tulburări de coagulare sau care iau medicamente cu potențial de interacțiune cu substanțele anestezice ar trebui să informeze medicul stomatolog în prealabil. De exemplu, medicamentele utilizate pentru tratamentul anxietății pot fi puternice și trebuie luate în considerare înainte de procedura de anestezie dentară.

În mod obișnuit, anestezia dentară nu produce efecte adverse semnificative, ci, în schimb, poate cauza un disconfort minor în zona în care se realizează injecția.

DE CE SA ALEGI CRIS SMILE?

Profesioniști și empatici

Recomandăm doar tratamente în care credem și pe care le-am realiza familiilor și celor dragi nouă. Ascultăm și înțelegem, ne dăm silința să îți oferim soluția potrivită ție. E suficient să vii cu sufletul deschis

Servicii dentare complete

Medici specialiști și servicii complete. Am tratat, de-a lungul timpului, pacienți complet edentati, cu complicații riscante, am refăcut danturi în cazuri considerate pierdute. Totul sub un singur acoperiș.

Echipamente de ultimă generație

Microscop, laser, aparatură pentru inhalosedare, Digital Smile Design, ozonoterapie - realizăm intervenții minim invazive, care presupun mai puține complicații post intervenție, recuperare rapidă și durere diminuată.

Viziune centrată pe pacient

Tu contezi. Acționăm, în toate deciziile pe care le luăm, cu credința că te ajutăm să iei cea mai informată decizie asupra sănătății tale orale. Pentru noi e important să te ajutăm să îți recapeți zâmbetul, încrederea, să ai o viață normală și o dantură impecabilă.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Anestezia dentara locala

Anestezia dentară locală este, în general, utilizată în cadrul procedurilor stomatologice simple, cum ar fi aplicarea plombei sau extracția unui dinte. În timpul acestei proceduri, pacientul rămâne conștient pe toată durata intervenției, comunicând fără dificultăți cu medicul, fără a resimți durere în zona care a fost anesteziată.

Deși varietatea de tipuri de anestezice poate diferi, efectul lor se instalează în maximum 10 minute. De obicei, o doză minimă de anestezic asigură amorțirea completă a zonei unde s-a făcut injecția pentru următoarea oră.

Clinica stomatologică sector 5 Rahova Cris Smile Studio pedodontie endodonție estetica paradontoză implantologie Ortodonție chirurgie proteza dentară Coarna dentare implant dentar digital smile design adiția osoasa aparat dentar albirea dinților detartraj fațete dentare aparat dentar dentist stomatolog

Anestezia locala topica

Pe lângă anestezia locală, există și anestezia locală topică, care presupune aplicarea unui anestezic sub formă de spray, gel, lichid special, unguent sau diverse tipuri de pastă direct pe gingie. Acest tip de anestezie se poate folosi independent sau ca pregătire prealabilă înaintea injectării anesteziei clasice.

Anestezia locală topică este adesea utilizată în cazul copiilor, mai ales în timpul procedurilor de extracție a dinților de lapte. Această formă de anestezie se instalează în aproximativ 10-15 minute și nu durează mai mult de 20 de minute de la momentul amorțirii zonei. Ea este destinată tratamentelor sau intervențiilor minore, care nu provoacă disconfort semnificativ pentru pacient.

Anestezia dentara prin injectare (infiltratie)

Anestezia dentară prin injectare (infiltrare) reprezintă metoda predominantă de administrare a anesteziei dentare. Medicul selectează soluția potrivită pentru pacient, ajustează dozajul și efectuează injecția în țesutul din jurul zonei în care urmează să aibă loc procedura.

În timpul introducerii acului în gingie și administrării anestezicului, pacientul poate simți o ușoară senzație de disconfort. Efectul anestezic apare în cel mult 10 minute, iar zona rămâne amorțită pentru o perioadă minimă de 60 de minute. În plus, după ce efectul anestezic dispare, există posibilitatea ca zona în care s-a realizat injecția să rămână dureroasă în următoarele 2-3 ore, însă fără a provoca disconfort sever.

Clinica stomatologică sector 5 Rahova Cris Smile Studio pedodontie endodonție estetica paradontoză implantologie Ortodonție chirurgie proteza dentară Coarna dentare implant dentar digital smile design adiția osoasa aparat dentar albirea dinților detartraj fațete dentare aparat dentar dentist stomatolog

Anestezie dentara si sedare constienta

Anestezia dentară se poate face și printr-un procedeu numit sedare conștientă. Acesta presupune administrarea de medicamente pe cale orală, în sistem inhalator, fie intravenos. Pacientul nu va adormi, ci va rămâne în continuare prezent, cu reflexe și în stare de cooperare cu medicul.

Anestezia generala in stomatologie – se poate face si anestezie totala la dentist?

Teama intensă de dentist poate duce pe cei afectați să se întrebe dacă există posibilitatea unei anestezii generale pentru a nu fi conștienți în timpul rezolvării problemelor dentare. Cu noroc, această procedură este disponibilă. Cu toate acestea, anestezia generală în stomatologie se aplică numai în cazul intervențiilor complexe.

De exemplu, atunci când avem de-a face cu proceduri de chirurgie orală și maxilo-facială, se poate apela la anestezia generală. Cu toate acestea, pentru intervențiile dentare obișnuite, utilizarea anesteziei generale nu este recomandată și nici nu este o practică obișnuită.

Clinica stomatologică sector 5 Rahova Cris Smile Studio pedodontie endodonție estetica paradontoză implantologie Ortodonție chirurgie proteza dentară Coarna dentare implant dentar digital smile design adiția osoasa aparat dentar albirea dinților detartraj fațete dentare aparat dentar dentist stomatolog
gingiile umflate și roșii

Este important de menționat că anestezia generală poate avea efecte adverse, precum:

 • Greață și vărsături; 
 • Dureri puternice de cap; 
 • Frisoane; 
 • Stare de confuzie (în special imediat după trezire); 
 • Greutate în vorbire; 
 • Durere în gât; 
 • Stare generală de oboseală; 
 • Amețeală la ridicarea în picioare; 
 • Transpirație abundentă; 
 • Trismus (blocarea parțială a gurii și imposibilitatea deschiderii complete a acesteia).

Anestezia dentara in sarcina

Un mit comun susține că femeile gravide ar trebui să evite dentistul cu orice preț, însă acest lucru este total incorect. Cu toate acestea, abordarea problemelor dentare în timpul sarcinii implică câteva considerații speciale.

De exemplu, atunci când apar dureri severe sau probleme dentare grave în timpul sarcinii, medicul poate utiliza anestezia chiar și în cazul unei femei însărcinate. În aceste situații, se folosesc substanțe cu concentrații specifice și cu un grad redus de vasoconstricție. Aceste substanțe sunt alese pentru a minimiza orice impact asupra sarcinii.

Prin urmare, pentru întrebarea dacă anestezia dentară este posibilă în timpul sarcinii, răspunsul este DA, cu condiția ca medicul să utilizeze substanțe adecvate circumstanțelor specifice ale sarcinii. Important de menționat este faptul că sedarea și anestezia generală în timpul sarcinii sunt restricționate și se aplică numai în cazuri foarte grave, sub supravegherea strictă a mai multor medici specialiști.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Scroll to Top
Call Now Button