Medic Ortodont. Ortodontie:

APARATE DENTARE UTILIZATE, TRATAMENTE SI PRETURI

Sigur îți dorești și tu să obții un zâmbet perfect. Pentru a ajunge la acel zâmbet de vis, este crucial să acorzi o atenție constantă îngrijirii dentare. Periajul zilnic, detartrajul regulat și tehnicile de albire realizate în cabinetul medical se concentrează pe partea estetică. Cu toate acestea, pentru a obține dinți perfect aliniați, este necesară o abordare mai amănunțită, care implică purtarea unui aparat dentar.

Tratamente și servicii stomatologice pentru întreaga ta familie, la prețuri corecte!

Ce este ortodontia?

Ortodonția este o ramură distinctă a stomatologiei care se ocupă de corectarea poziției incorecte a dinților în arcadă. Etimologia cuvântului „ortodonție” provine din limba greacă, fiind alcătuit din două părți: „orto,” care înseamnă „drept” sau „corect,” și „dontia,” care se referă la „dinți.”

Astfel, medicii stomatologi specializați în ortodonție sunt dedicați corectării și managementului poziționării anormale a dinților, maxilarelor sau a feței, ceea ce este cunoscut sub numele de malocluzii dento-faciale.

Ce face un medic ortodont

Medicul ortodont este specialistul care se concentrează asupra mușcăturii și alinierii dinților. Responsabilitatea sa nu constă doar în obținerea unui zâmbet frumos, ci și în asigurarea unei mușcături corecte și funcționale. Medicul ortodont se ocupă de diagnosticarea, prevenția și tratamentul deviațiilor de aliniere a dinților sau maxilarelor, care pot afecta funcționarea corectă a aparatului bucal.

Poate fi surprinzător de aflat că pregătirea unui medic ortodont poate implica până la 3.700 de ore de studiu. După finalizarea cursurilor de medicină dentară, medicii stomatologi generali absolvă un program de specializare de trei ani în Ortodonție și Ortopedie Dento-facială. Acest proces de formare complex se concentrează pe dezvoltarea abilităților necesare pentru evaluarea și tratarea corectă a anomaliilor dento-faciale. Medicii ortodonți sunt singurii specialiști cu o pregătire suplimentară considerabilă, concentrată exclusiv pe aspectele mișcării și alinierii dinților, a oaselor maxilare, a oaselor faciale și a țesuturilor moi. Această pregătire specializată implică aproximativ 3.700 de ore de studiu. De aceea, medicii ortodonți sunt denumiți și ortopezi dentofaciali, deoarece înțeleg în profunzime modul în care oasele faciale se dezvoltă și evoluează în timp ce poziția dinților se schimbă.

Datorită expertizei lor extinse, medicii ortodonți pot crea planuri de tratament personalizate, adaptate nevoilor fiecărui pacient. Alinearea dinților și corectarea mușcăturii reprezintă procese biologice complexe, care nu pot fi soluționate rapid. Prin înțelegerea acestor complexități, cum ar fi modificările oaselor maxilare, ale feței și ale țesuturilor moi în timp ce dinții își schimbă poziția, medicul ortodont este pregătit să ofere fiecărui pacient un plan de tratament personalizat, adaptat nevoilor sale individuale.

Medicul stomatolog generalist (sau medicul dentist, pe scurt) și medicul ortodont au multe în comun, iar țelul lor este să lucreze în echipă pentru ca zâmbetul tău să fie unul corect și sănătos, însă ariile lor de activitate sunt diferite.

Stomatologia este o specialitate medicală extinsă care se ocupă de sănătatea orală, în special dinții, gingiile, nervii din gură și maxilarul, pe când ortodonția este o specialitate în stomatologie care se preocupă de corectarea mușcăturii, a modului în care dinții se întâlnesc împreună și a alinierii dinților tăi. În timp ce toți medicii ortodonți sunt stomatologi calificați, nu toți stomatologii sunt și ortodonți.

Gândește-te la medicul stomatolog generalist în termenii unui medic de familie, care are cunoștințe despre domeniul său de activitate. Un medic ortodont, pe de cealaltă parte, se aseamănă unui medic specialist prin faptul că are o pregătire suplimentară care îi oferă cunoștințe avansate în nișa lor de activitate.

DE CE SA ALEGI CRIS SMILE?

Profesioniști și empatici

Recomandăm doar tratamente în care credem și pe care le-am realiza familiilor și celor dragi nouă. Ascultăm și înțelegem, ne dăm silința să îți oferim soluția potrivită ție. E suficient să vii cu sufletul deschis

Servicii dentare complete

Medici specialiști și servicii complete. Am tratat, de-a lungul timpului, pacienți complet edentati, cu complicații riscante, am refăcut danturi în cazuri considerate pierdute. Totul sub un singur acoperiș.

Echipamente de ultimă generație

Microscop, laser, aparatură pentru inhalosedare, Digital Smile Design, ozonoterapie - realizăm intervenții minim invazive, care presupun mai puține complicații post intervenție, recuperare rapidă și durere diminuată.

Viziune centrată pe pacient

Tu contezi. Acționăm, în toate deciziile pe care le luăm, cu credința că te ajutăm să iei cea mai informată decizie asupra sănătății tale orale. Pentru noi e important să te ajutăm să îți recapeți zâmbetul, încrederea, să ai o viață normală și o dantură impecabilă.

Rolul specialistului ortodont, de netrecut cu vederea

Un medic stomatolog generalist are capacitatea de a îngriji starea generală a sănătății orale și de a preveni potențialele probleme care pot necesita tratamente de restaurare, precum obturații, tratamente de canal radicular, coroane, punți sau proteze dentare. Cu toate acestea, în domeniul corecției mușcăturii și alinierii dinților pe arcada, un astfel de specialist poate ajunge la limitele expertizei sale, în special când poziția disfuncțională a dinților poate interfera cu lucrările stomatologice viitoare.

Care este domeniul de expertiză al medicului ortodont? Medicul ortodont utilizează o gamă variată de dispozitive, precum aparate dentare, aparate de menținere (retainere), gutiere și altele, pentru a diagnostica și trata anomalii dentare la pacienți. Aceste anomalii pot avea impact atât asupra aspectului estetic, cât și asupra sănătății generale. Însă este important de subliniat faptul că tratamentul acestor malocluzii nu presupune soluții rapide. În schimb, acesta necesită adesea multiple ajustări, consultații regulate și un efort pe termen lung pentru a remedia problema dinților, în funcție de complexitatea specifică a afecțiunii și istoricul fiecărui pacient.

În general, medicul ortodont se ocupă cu tratarea unor anomalii dentare precum:

 • Alinearea incorectă a dinților;
 • Probleme legate de mușcătură, cum ar fi supramușcătura sau submușcătura;
 • Dinți înghesuiți sau foarte separați;
 • Nealinierea maxilarului.

Rolul esențial al medicului ortodont constă în îmbunătățirea funcției mușcăturii. O mușcătură sănătoasă asigură capacitatea de a mesteca, vorbi și mânca fără disconfort sau deteriorarea dinților și gingiilor.

Una dintre cele mai frecvente proceduri ortodontice este montarea aparatului dentar, dar, în anumite situații, tratamentul poate necesita o combinație de abordări medicamentoase, ortodontice și chirurgicale. Un medic ortodont efectuează o serie de sarcini, printre care se numără:

 • Diagnosticarea anomaliilor dentare, maxilare și faciale;
 • Evaluarea metodei sau combinației de metode potrivite pentru corectarea specifică a problemei dentare;
 • Pregătirea pacientului pentru montarea aparatului dentar sau altor tratamente precum dispozitive de menținere sau gutiere;
 • Proiectarea, aplicarea și ajustarea personalizată a dispozitivelor ortodontice;
 • Monitorizarea evoluției stării pacientului pe parcursul tratamentului.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

ECHIPA NOASTRA

Am construit la Cris Smile un spațiu primitor și sigur, cu o echipă de medici specialiști, mereu pregătiți cu soluții de ultimă oră.
Medic StomatologSpecialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Dr. Anca Gheorghe

Medic Stomatolog
Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Dr. Ola Luqman

Medic Stomatolog
Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Dr Andreea Paula Pădure Ortodonție și ortopedie dentofaciala-min

Dr. Andreea Paula Pădure

Ortodonție și Ortopedie Dento-Faciala

Ortodonția și tratamentele ortodontice – ce trebuie să știi

Ortodonția te ajută în rezolvarea problemelor ce depășesc aspectul estetic. Îndreptarea corectă a dinților are numeroase beneficii, printre care:

 • îmbunătățirea stimei de sine, pentru ca tu să nu îți mai ascunzi zâmbetul;
 • reușești să mesteci mult mai bine, întrucât dinții tăi nu se mai “ciocnesc” (ca urmare a mușcăturii greșite);
 • risc redus de apariție a cariilor dentare cauzate de colectarea particulelor de alimente în spațiile dintre dinții greșit poziționați, înghesuiți sau distanțați;
 • risc redus de traumatizare a gingiilor, cauzată de supramușcături sau submușcături.

Tratamentul ortodontic reprezintă ansamblul de metode, ustensile, dispozitive, accesorii și tehnologii dentare utilizate în practica ortodontică pentru a aplica o anume presiune precise ce duce la repoziționarea dorită a dinților sau maxilarelor. Aceste modificări îmbunătățesc gradul de confort, aspectul estetic, dar mai ales sănătatea și longevitatea dinților.

Astfel, printre obiectivele tratamentului ortodontic se numără:

 • obținerea unei corecții cosmetice și îmbunătățirea aspectului danturii
 • obținerea unei mușcături funcționale și sănătoase 
 • prevenirea viitoarelor afecțiuni dentare

Există o mulțime de opțiuni de tratament în zilele noastre, de la retainere, alignere, aparate dentare transparente sau invizibile, metalice, ceramice sau micro, fiecare cu rolul său bine stabilit. Medicul ortodont deține toate cunoștințele necesare pentru a lua în considerare toate posibilitățile, bazate pe variabile precum vârsta, posibilele dezechilibre ale maxilarului, diferențele în dimensiunea dinților și multe altele. Procesul este unul îndelungat și colaborativ, astfel medicul tău ortodont va lucra împreună cu tine pentru a lua cea mai bună decizie, pentru cel mai bun zâmbet al tău.

Primul pas al tratamentului ortodontic îl reprezintă evaluarea stării actuale a poziției dinților tăi și a felului în care este posibil să se modifice în timp, în lipsa unui tratament ortodontic.

Acest pas de evaluare presupune realizarea unor radiografii dentare, realizarea de mulaje și realizarea de fotografii a danturii, pentru ca mai apoi, în cea de-a doua etapă, medicul tău ortodont să prescrie un plan de tratament pe termen lung, particularizat nevoilor tale, cu metode comunicate în prealabil și stabilite de comun acord cu tine.

Din nefericire, dinții care nu sunt corect aliniați atrag cu sine probleme severe în timp. Tulburările de ocluzie aduc numeroase obstacole în calea unui zâmbet sănătos, printre care:

 • aspect fizic inestetic și stimă de sine scăzută;
 • dicție precară, dificultăți de vorbire și de pronunție a anumitor sunete;
 • afecțiuni parodontale (prin rănirea gingiilor cauzată de poziționarea și alinierea greșite a dinților pe arcadă);
 • migrări ale dinților sănătoși;
 • dificultăți în igienizarea anumitor zone ale danturii;
 • pierderi dentare.

Mai mult decât atât, malocluziile dentare pot fi asociate și unor predispoziții de a dezvolta afecțiuni cardiace.

Aici, medicul ortodont joacă un rol cheie, întrucât te ajută să îți păstrezi dinții naturali cât mai mult pe arcadă. Speranța de viață a dinților scade semnificativ dacă aceștia nu sunt aliniați corespunzător, iar mușcătura se realizează incorect. Ortodontul nu prioritizează nevoile de ordin estetic (cu toate că se ține cont și de acestea), ci își propune să îți salveze dinții permanenți astfel încât să îi păstrezi cât mai mult timp posibil, chiar toată viața.

Prima vizită la medicul ortodont nu ar trebui să aibă loc mai târziu de vârsta de șapte ani, pentru ca tratamentul ortodontic să înceapă din timp. Există rațiuni de ordin morfologic în spate, întrucât în acest moment are loc schimbarea dentiției de lapte cu cea definitivă.

Tratamentul ortodontic este început, de obicei, numai după ce majoritatea dinților adulți ai copilului au început să apară. Depistarea din timp a problemelor ortodontice la copii previn apariția multor alte probleme dentare ce se pot dezvolta pe termen lung și, implicit, salvezi o sumă semnificativă de bani datorită acțiunii rapide, încă din copilărie. Purtat de la vârsta potrivită, tratamentul ortodontic oferă rezultate rapide și de durată.

Cu toate că vârsta nu reprezintă un impediment în tratarea malpoziționărilor dentare, detectarea și tratarea cât mai rapidă a anomaliilor dentare, mai ales înainte de definitivarea osoasă, constituie un avantaj semnificativ în procesul de de poziționare corectă. În cazul adulților, dacă problemele s-au manifestat prea târziu sau au fost ignorate în copilărie, acestea pot fi corectate cu ajutorul tratamentului ortodontic specific. La vârstă adultă, tratamentul ortodontic poate începe oricând, însă opțiunile de tratament sunt mai limitate, având în vederea evoluția completă a oaselor faciale.

Complicațiile pot fi prevenite la timp prin tratamentul ortodontic, de purtare a aparatului dentar de la 6 luni, până la 2 ani, în funcție de complexitatea cazului. Adeseea, însă, tratamentul ortodontic este însoțit și de proceduri chirurgicale, extracții dentare sau implanturi dentare, de înlocuire a dinților lipsă. Pentru un zâmbet cât mai reușit, se poate apela și la construirea fațetelor dentare sau a coroanelor, recomandate în situația dinților prea mici, ce provoacă dificultăți funcționale.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Colaborarea dintre medicul dentist si medicul ortodont

Atât medicul stomatolog generalist, cât și specialistul ortodont reprezintă factori cheie în menținerea sănătății orale a fiecărui pacient, și niciunul dintre aceștia nu poate înlocui pe deplin rolul celuilalt.

Colaborarea strânsă și comunicarea eficientă între medicul dentist generalist și medicul ortodont sunt fundamentale pentru obținerea rezultatelor optime în cadrul tratamentului. Această colaborare începe încă de la prima vizită a pacientului în cabinetul stomatologic și persistă pe întreaga durată a tratamentului, inclusiv în faza de retenție, când poziționarea finală a dinților este atinsă.

Specialistul ortodont depinde de expertiza medicului dentist pentru a identifica orice anomalii dentare și maxilare care pot necesita intervenții ortodontice. Prin urmare, este medicul dentist care, în cele mai multe cazuri, identifică în primul rând problemele ortodontice, precum dinții dispuși incorect, mușcătura inadecvată sau alte deformități ale aliniamentului dentar, datorită frecvenței mai mari a vizitelor pacienților la cabinetul său.

Astfel, după ce medicul dentist se ocupă de problemele legate de igiena dentară și sănătatea orală generală, pacientul este pregătit pentru tratamentul ortodontic. Este important de subliniat că o igienă orală corespunzătoare și consecventă reprezintă un preambul esențial înainte de a începe tratamentul ortodontic, deoarece acesta poate crește riscul de apariție a cariilor dentare sau a afecțiunilor gingivale.

Astfel, după o igienizare meticuloasă la cabinetul stomatologic și asigurarea igienei orale generale, tratamentul ortodontic poate fi inițiat. Cu toate acestea, pe parcursul tratamentului ortodontic pot apărea anumite probleme legate de igienă orală, moment în care medicul ortodont va colabora strâns cu medicul dentist pentru soluționarea acestor aspecte. Această interacțiune sinergică asigură cea mai atentă și completă îngrijire a zâmbetului tău.

Costul tratamentului ortodontic se stabilește în urma unei consultații realizate de medicul ortodont, în funcție de complexitatea problemei, durata tratamentului, bugetul și nevoile tale. Ținând cont de complexitatea cazului, medicul ortodont realizează un plan de tratament ce ia în considerare toate procedurile necesare de ordin medicamentos, ortodontic și chirurgical necesare pentru a se obține zâmbetul pe care ți-l dorești.

Costul tratamentului ortodontic variază semnificativ și se calculează în funcție de mai mulți factori, printre care:

 • documentația și planul de tratament particularizate;
 • vârsta- tratament pentru copii (simplu sau complex) sau pentru adulți (simplu sau complex);
 • tipul de aparat dentar ales sau recomandat de către medic, fie că este metalic, ceramic, lingual, aligner invizibil sau autoligaturant;
 • durata anticipată a tratamentului- de la câteva luni, până la peste doi ani
 • expertiza medicului ortodont;
 • cât de multă grijă ai de aparatul tău dentar;
 • cât de mult trebuie să își modifice dinții poziția inițială;
 • tipul de retainer utilizat în perioada de contenție- retainer fix metalic, din fibră de sticlă sau retainere detașabile din plastic.

Bugetul de care dispui este, de cele mai multe ori, un factor cheie ce decide viitorul tratamentului ortodontic. Este necesar să te informezi cu atenție asupra modelelor de aparat dentar disponibile, precum și a eventualelor intervenții necesare tratamentului și comunicate în prealabil de medicul ortodont.

Aparatul dentar fix metalic este, din punct de vedere financiar, cea mai ieftină opțiune, iar prețul unui aparat dentar de acest fel variază între 1200 și 3000 lei.
Printre avantajele acestui tip de aparat de numără rezistența și durabilitatea în timp (datorate metalului din care este realizat) și prețul cel mai accesibil de pe piață. Dezavantajele acestui tip de aparat țin de durata lungă de purtare, este un aparat inestetic, vizibil pe suprafața dinților atunci când zâmbești, igiena orală trebuie să fie strictă (cu periaj realizat după fiecare masă), iar tratamentul este mai dureros, cu disconfort la nivelul obrajilor în primele săptămâni.

Aparatul dentar din safir este foarte asemănător celui ceramic, însă principalele diferențe țin de materialul din care brackeții sunt alcătuiți (safir), ceea ce atrage cu sine mai puține șanse de fracturare a brackeților, așa cum există posibilitatea în cazul aparatului dentar din cermică (fiind un material casant). Astfel, este o opțiune mai costisitoare față de cel din ceramică, prețul unui astfel de aparat situându-se în jurul a 5.000-6.000 lei.

Aparatele dentare din ceramică sau safir sunt opțiuni mai costisitoare decât cel metalic, însă vin cu beneficii semnificative. Aparatul dentar din ceramică este foarte puțin vizibil, iar tratamentul ortodontic este eficient și discret, cavitatea bucală nefiind vătămată de brackeți, precum în cazul celui metalic. Printre dezavantaje se numără grija sporită acordată, întrucât brackeții ceramici sunt predispuși la pătare, mai ales dacă ești consumator de cafea, tutun sau băuturi acidulate, iar igienizarea se realizează mai greu, cu periaj după fiecare masă. Prețul unui aparat dentar ceramic variază între 4.000 și 5.000 lei.

Desigur, trebuie să ții cont că în prețul tratamentului ortodontic nu intră doar costul aparatului dentar. Tratamentul ortodontic presupune vizite regulate la cabinetul stomatologic, precum și costuri legate de perioada de contenție, post-tratament.

Inovațiile în tehnologia zilelor noastre a adus modernizări și în domeniul ortodonției, cu lansarea unor noi modele de aparate dentare de tip gutieră, realizate din materiale performante, cu cel mai estetic aspect, ce aduc o premieră în tratamentul ortodontic: aceste aparate sunt mobile, detașabile cu usurință de către pacient chiar acasă, purtate în jurul a 20 ore, cu posibilitatea de a fi îndepărtate cu scopul de a igieniza dantura. Avantajele semnificative ale acestor tipologii moderne de aparate ortodontice atrag cu sine costuri semnificativ de mari. Prețul unui astfel de aparat dentar poate atinge chiar și 5.000 euro.

Ortodontia astazi

Cu bucurie, putem constata că avansurile tehnologice din domeniul ortodonției permit acum tratamente ortodontice eficiente, indiferent de vârsta sau complexitatea cazurilor. Aceste tratamente vizează atât corectarea consecințelor unor anomalii netratate la timp, cât și gestionarea complicatiilor cauzate de afecțiunile parodontale. Pentru copii, un aspect crucial este acela că se pot familiariza cu tratamentul, înțelegând că acesta nu este dureros. Prin explicații detaliate privind funcționarea aparatului dentar, se pot elimina temerile, iar rezultatele obținute în timp îi vor proteja de complicații viitoare. Mai mult, dacă micuților li se spune că aparatul dentar este un fel de scut al unui super-erou, ei sunt mult mai predispuși să îl accepte cu entuziasm.

Astăzi, pe piață există o gamă largă de producători specializați în accesorii ortodontice, cum ar fi brackeții, arcurile și alte dispozitive folosite în tratamentele ortodontice, cu renume în Statele Unite, Germania, Franța sau Japonia. Fiecare producător impune propriile standarde de calitate și, implicit, variante de costuri, asigurând un anumit nivel de siguranță și calitate în procesul tratamentului ortodontic. Prin urmare, recomandarea noastră constă în a efectua o cercetare exhaustivă înainte de a alege un cabinet stomatologic, specialistul ortodont și tipul de aparat dentar, luând în considerare atât bugetul cât și cerințele individuale.

În ziua de azi, există o gamă variată de aparate ortodontice disponibile pentru corectarea aliniamentului dentar și menținerea acestuia după finalizarea tratamentului. Procesul de diagnosticare și corectare beneficiază de tehnologii avansate precum scanări 4D și filmări intraorale, mulaje personalizate, precum și de apariția aparatelor dentare invizibile sau detașabile, care permit o igienizare mai eficientă și oferă un aspect estetic îmbunătățit.

Progresele tehnologice din ultima perioadă au condus la inovații semnificative în fabricarea și designul aparatelor dentare, utilizând materiale de cea mai înaltă calitate și abordări noi pentru planurile de tratament. Aceste evoluții au dus la scurtarea semnificativă a duratei tratamentului, creând o experiență mult mai confortabilă și liniștită pentru pacient. Chiar și montarea aparatului dentar poate fi realizată în mai puțin de o oră de către medicul ortodont, ceea ce este o dovadă a progresului tehnologic.

Pe lângă aceste aspecte, îmbunătățirile semnificative aduse arcurilor folosite în tratamentele ortodontice permit o corectare mult mai rapidă a poziției dinților, însoțită de un disconfort semnificativ redus. Singurul dezavantaj al acestor tehnologii este costul mai ridicat al tratamentului, care este invers proporțional cu timpul și disconfortul redus pe parcursul tratamentului.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Scroll to Top
Call Now Button