🎉 Programează-te! 20% reducere estivală.

Zâmbetul tău are o super şansă să arate diferit! Tratamente de top, la prețuri speciale

Alimentele prietenoase pentru dantură: ce să mănânci pentru dinți puternici

Sănătatea orală nu depinde doar de buna igienă și de vizitele regulate la stomatolog. Alimentația joacă, de asemenea, un rol esențial în menținerea sănătății dinților și gingiilor. Așadar, care sunt acele alimente care pot ajuta în fortificarea dinților?

1. Laptele și produsele lactate

Laptele, brânza și iaurtul sunt bogate în calciu, esențial pentru fortificarea smalțului dentar. De asemenea, acestea conțin caseină, o proteină care poate neutraliza acizii orali produși de bacterii, reducând astfel riscul de descompunere a dinților.

2. Peștele gras

Peștele gras, cum ar fi somonul și sardinele, este bogat în fosfor și vitamina D. Vitamina D ajută la absorbția calciului în organism, fortificând dinții și oasele.

3. Ceaiul verde

Ceaiul verde conține compuși numiți polifenoli care pot reduce bacteriile și toxicitatea lor în gură, prevenind cariile și alte afecțiuni orale.

4. Legumele crocante

Legumele precum morcovii, țelina și castraveții ajută la curățarea dinților datorită texturii lor. Masticația acestor alimente stimulează producția de salivă, care este un neutralizant natural al acizilor.

5. Fructele bogate în vitamina C

Fructele precum portocalele, kiwi și căpșunile sunt bogate în vitamina C. Aceasta ajută la întărirea vaselor de sânge și țesutului gingival, prevenind astfel sângerarea gingiilor și boala parodontală.

6. Carnea slabă

Carnea de pui și curcan, precum și ouăle, sunt surse excelente de proteine și fosfor. Fosforul poate ajuta la protejarea și refacerea smalțului dentar.

7. Apa fluorurată

Apa potabilă fluorurată poate ajuta la prevenirea cariilor dentare prin fortificarea smalțului dinților, oferind un scut împotriva acidității și bacteriilor.

8. Nuci și semințe

Nucile și semințele, inclusiv migdalele, nucile de Brazilia și semințele de dovleac, sunt bogate în proteine și minerale esențiale pentru sănătatea orală, precum fosforul și magneziul.

Alimentația joacă un rol vital în menținerea sănătății orale. Prin consumul unor alimente care ajută la protejarea și fortificarea dinților, poți asigura un zâmbet frumos și sănătos pentru mult timp. Pe lângă adoptarea unei diete echilibrate, este esențial să practici și o bună igienă orală și să eviți alimentele și băuturile care pot deteriora smalțul, cum ar fi cele bogate în zahăr sau aciditate.

Scroll to Top
Call Now Button