🎉 Programează-te! 20% reducere estivală.

Zâmbetul tău are o super şansă să arate diferit! Tratamente de top, la prețuri speciale

Femeile însărcinate și îngrijirea orală: ce trebuie să știi

Sarcina este o perioadă plină de emoție și schimbări pentru femei, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. În timp ce majoritatea femeilor sunt conștiente de importanța îngrijirii prenatale pentru sănătatea lor și a bebelușului lor, îngrijirea orală este adesea trecută cu vederea. Cu toate acestea, sănătatea orală în timpul sarcinii este crucială, atât pentru mama, cât și pentru copil.

Modificările hormonale și sănătatea orală

În timpul sarcinii, corpul femeii experimentează o serie de schimbări hormonale. Acestea pot afecta sănătatea orală, crescând riscul de inflamație a gingiilor, cunoscută sub numele de gingivită de sarcină. Aceasta poate duce la sângerări și roșeață la nivelul gingiilor.

Voma și erodarea smalțului

Grețurile și voma, frecvente în primul trimestru de sarcină, pot duce la erodarea smalțului dinților datorită acidității. Este esențial să nu periați dinții imediat după vărsături, ci să clătiți gura cu apă sau o soluție de bicarbonat pentru a neutraliza acidul.

Creșterea consumului de carbohidrați

Multe femei gravide prezintă o creștere a apetitului pentru alimente bogate în carbohidrați, care pot contribui la carii dacă nu sunt abordate corespunzător în ceea ce privește igiena orală.

Ce măsuri ar trebui luate?

1. Programări regulate la stomatolog

Este esențial să vizitezi stomatologul pentru controale și curățări periodice. Informează-l despre sarcina ta, astfel încât să poată adapta tratamentul dacă este necesar.

2. Îngrijire zilnică adecvată

Periază-ți dinții de două ori pe zi și folosește ața dentară zilnic pentru a preveni acumularea de placă bacteriană.

3. Dieta echilibrată

În timp ce pofta de dulciuri poate crește în timpul sarcinii, este vital să ai o dietă echilibrată și să te clătești gura cu apă după consumul de alimente sau băuturi zaharoase.

4. Vitamine și minerale

Asigură-te că primești suficient calciu, fosfor și vitaminele A, C și D, esențiale pentru sănătatea orală.

5. Evitați radiografiile, dacă este posibil

În timpul sarcinii, evitați radiografiile dentare, cu excepția cazului în care sunt absolut necesare.

Sănătatea orală în timpul sarcinii este vitală pentru bunăstarea mamei și a bebelușului. Modificările hormonale, dietetice și comportamentale pot avea un impact asupra sănătății orale. Cu toate acestea, printr-o îngrijire adecvată și vizite regulate la stomatolog, poți asigura un zâmbet sănătos și o sarcină fără complicații legate de sănătatea orală.

Scroll to Top
Call Now Button