Implant Megagen Anyridge – 2000 lei,

20% reducere la coroane și fațetele dentare

Albire dentară lampă Zoom – 750 lei

Halitoza. Ups!! Îţi miroase gura, chiar dacă te speli zilnic pe dinţi?!

Halitoza. Ups!! Îţi miroase gura, chiar dacă te speli zilnic pe dinţi?!

Halitoza afectează persoane de toate vârstele şi de cele mai multe ori, creează disconfort sau poate provoca chiar anxietate. Deşi de cele mai multe ori aceasta este cauzată de o igienă orală deficitară, poate apărea şi din alte cauze precum afecţiuni medicale sau stilul de viaţă al pacientului.

Ce este halitoza?

Halitoza sau halena este termenul medical pentru respiraţia urât mirositoare. În funcţie de cauza mirosului neplăcut halitoza este mai multe tipuri:

Halitoza fiziologică

Este cauzată de bacteriile din cavitatea bucală şi nu este asociată cu afecţiuni medicale. După o igienă orală optimă, aceasta dispare.   

Halitoza patologică

Orală: este cauzată de factori ce ţin de cavitatea bucală (igienă orală deficitară, carii, infecţii gingivale, resturi de mâncare acumulate în zone greu accesibile). 

Extra-orală: este cauzată de factori interni (afecţiuni ale altor sisteme din corp) precum probleme digestive, afecţiuni respiratorii sau metabolice (diabet).

Pseudohalitoza

Este caracterizată de percepţia unei persoane ca ar avea respiraţie urât mirositoare, chiar dacă, în realitate, aceasta nu există. Tratamentul constă în consilierea pacientului şi o igienă orală optimă. 

Halitofobia

Este caracterizată de teama persistentă și irațională a pacientului de a avea respirație urât mirositoare, chiar și după ce halitoza a fost tratată sau nu a fost niciodată prezentă.

Care sunt cauzele?

“Cauzele pot fi multiple, iar identificarea lor este esenţială pentru a rezolva problema. Tartrul acumulat, afecţiunile gingivale precum gingivita sau cariile netratate pot cauza halitoză. Igiena interdentară insuficientă sau lipsa curațării limbii pot, de asemenea, menţine mirosul neplăcut.

Anumite alimente, ceapă, usturoi, dietele restrictive (ex. ketogenică) şi xerostomia, adică scăderea salivei, contribuie la persistenţa halitozei. În plus, afecţiuni precum refluxul gastroesofagian, infecţia cu Helicobacter Pylori, diabetul, problemele renale şi hepatice şi infecţiile sinusurilor sau ale amigdalelor sunt surse frecvente. Stresul, tutunul, şi alcoolul agravează situaţia, determinând un miros persistent. “ – Dr. Cristina Munteanu, coordonator Cris Smile 

Pe lângă aceste cauze, halitoza mai poate fi cauzată de afecţiuni precum: 

Cetoacidoza diabetică

Apare atunci când nivelul de insulină al unei persoane cu diabet zaharat este foarte scăzut, iar corpul lor nu mai poate folosi zahăr și începe să folosească depozitele de grăsime. Când grăsimea este descompusă, se produc și se acumulează cetone. Cetonele pot fi otrăvitoare atunci când se găsesc în număr mare și produc un miros respirator distinctiv și neplăcut. Cetoacidoza este o afecțiune gravă și poate pune viața în pericol. 

Obstrucție intestinală

În cazul unei obstrucţii intestinale, respirația poate avea un miros neplăcut, mai ales dacă a existat o perioadă prelungită de vărsături. Acest lucru se întâmplă deoarece conținutul intestinal poate fi blocat și parțial digerat, ceea ce duce la acumularea de bacterii și gaze care produc mirosuri intense. 

Bronșiectazie

Aceasta este o afecțiune pe termen lung în care căile respiratorii devin mai largi decât în ​​mod normal, permițând acumularea de mucus care duce la respirația urât mirositoare. 

Pneumonie prin aspirație

Este caracterizată de o infecție la plămâni sau căile respiratorii, cauzată de inhalarea particulelor de vărsături, salivă, alimente sau lichide. Astfel, bacteriile din căile respiratorii determină respiraţia urât mirositoare. 

Putem preveni halitoza?

Vestea bună este că halitoza poate fi prevenită.

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru prevenirea acesteia este igiena orală. Periaţi-vă dinţii de cel puțin două ori pe zi, de preferință după fiecare masă. Este important să curăţaţi şi limba, deoarece aceasta poate acumula bacterii şi reziduuri.

Schimbarea periuţei de dinţi la fiecare 2-3 luni este, de asemenea, importantă.

Utilizarea aţei dentare reduce acumularea de particule alimentare şi placă dentară între dinţi. Periajul curăță doar aproximativ 60% din suprafața dintelui.

Adoptaţi un stil de viaţă sănătos şi evitaţi alimentele ce conţin mult zahăr, ceapa, usturoiul, alimentele picante, şi reduceţi consumul de cafea sau alcool.

O hidratare corespunzatoare ajută la stimularea producţiei de salivă, care ajută la clătirea bacteriilor din cavitatea bucală şi astfel la reducerea mirosului neplăcut.

Totodată, este important să efectuaţi vizite la stomatolog de 2 ori pe an, pentru control de rutină şi pentru curăţarea cavităţii bucale. 

Cum diagnosticăm halitoza?

Identificarea halitozei se face de către medicul stomatolog prin intermediul mai multor metode.

În cadrul primei consultaţii medicul stomatolog va evalua istoricul medical al pacientului, inclusiv rutina igienei orale, alimentaţia sau dacă pacientul este consumator de alcool sau tutun.

De asemenea, medicul stomatolog poate evalua respiraţia pacientului pentru a identifica de unde provine (din cavitatea bucală sau din sistemul respirator) sau dacă mai există alte simptome asociate (uscăciunea gurii), şi implicit dinţii, limba, gingiile pentru a identifica dacă există infecţii, carii sau alte afecţiuni care pot contribui la halitoză.

Respiraţia urât mirositoare poate fi verificată cu ajutorul testului organoleptic sau cu ajutorul unui halimetru. Pacientul va sufla într-un mic dispozitiv de măsurare, numit halimetru, care este dotat cu un senzor de gaz ce detectează compușii sulfuroși volatili (CSV) din respirație. În funcţie de valoarea numerică afişată pe ecranul dispozitivului, medicul stomatolog poate identifica severitatea halitozei şi ulterior poate recomanda un tratament personalizat sau investigaţii suplimentare, dacă este cazul.  

Netratată la timp, halitoza poate avea numeroase efecte negative asupra calităţii vieţii pacientului. Această afecţiune trebuie evaluată de către medicul stomatolog pentru a evalua cauzele apariţiei şi pentru a oferi o îngrijire personalizată care să trateze nu doar simptomele, ci și sursa problemei. 

Dacă vă confruntaţi cu probleme stomatologice, vă invităm să programaţi o vizită la clinica noastră Cris Smile Studio – 2 locații în București, sectorul 5 – pentru o evaluare şi sfaturi personalizate privind sănătătea dentară generală. Echipa noastră de medici stomatologi vă stă la dispoziţie pentru crearea unui plan personalizat de îngrijire dentară, adaptat nevoilor dumneavoastră.

Scroll to Top
Call Now Button