🎉 Programează-te! 20% reducere estivală.

Zâmbetul tău are o super şansă să arate diferit! Tratamente de top, la prețuri speciale

Componentele Implantului Dentar: Ce trebuie să știi

Implanturile dentare reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă. Acestea constau într-un dispozitiv medical, de obicei din titan, care este inserat în osul maxilar sau mandibular și servește ca o rădăcină artificială pentru dinte. Scopul implanturilor dentare este de a restabili funcționalitatea și aspectul natural al dinților lipsă, oferind pacienților o soluție permanentă și durabilă.

Rezumat

  • Implanturile dentare sunt dispozitive medicale utilizate pentru înlocuirea dinților lipsă.
  • Istoria implantologiei dentare datează din antichitate, dar tehnologia modernă a permis dezvoltarea implanturilor dentare în forma lor actuală.
  • Componentele unui implant dentar includ un șurub de titan, un abutment și o coroană dentară.
  • Există mai multe tipuri de implanturi dentare, inclusiv implanturi endosteale și implanturi subperiostale.
  • Procedura de implant dentar implică inserarea șurubului de titan în osul maxilar sau mandibular, urmată de atașarea abutmentului și coroanei dentare.

Istoria implantologiei dentare

Evoluția implantologiei dentare a fost una impresionantă de-a lungul timpului. Primele încercări de implant dentar datează încă din antichitate, când se foloseau materiale precum piatra sau metalele prețioase pentru a înlocui dinții lipsă. Cu toate acestea, aceste metode primitive nu ofereau rezultate durabile și adesea duceau la infecții și complicaț

În secolul al XX-lea, implantologia dentară a cunoscut o dezvoltare semnificativă, odată cu descoperirea titanului ca material biocompatibil. Primul implant dentar modern a fost realizat în anii 1950 de către chirurgul suedez Per-Ingvar Brånemark, care a observat că osul se integrează perfect cu titanul. Această descoperire a deschis calea pentru dezvoltarea și rafinarea tehnicilor de implantologie dentară.

Componentele unui implant dentar

Un implant dentar este format din două componente principale: partea artificială și partea naturală.

Partea artificială a implantului dentar constă într-un șurub sau un cilindru din titan, care este inserat în osul maxilar sau mandibular. Aceasta servește ca o rădăcină artificială pentru dinte și asigură stabilitatea și durabilitatea implantului.

Partea naturală a implantului dentar este reprezentată de coroană dentară, care este realizată din ceramică sau zirconiu și are forma și culoarea unui dinte natural. Coroana este fixată pe partea artificială a implantului și oferă pacientului un aspect estetic impecabil.

Tipuri de implanturi dentare

Tip de implant dentar Procent de succes Preț mediu
Implant dentar endosseous 95% 2500 RON
Implant dentar subperiostal 90% 3500 RON
Implant dentar pterigo-maxilar 85% 4000 RON
Implant dentar zigomatic 80% 5000 RON

Există mai multe tipuri de implanturi dentare, în funcție de locul în care sunt inserate în osul maxilar sau mandibular.

Implanturile dentare endosteale sunt cele mai comune și sunt inserate direct în osul maxilar sau mandibular. Acestea sunt utilizate pentru înlocuirea unui singur dinte sau a mai multor dinți lipsă și oferă o stabilitate excelentă.

Implanturile dentare subperiostale sunt utilizate atunci când osul maxilar sau mandibular nu este suficient de dens pentru a susține implanturile endosteale. Acestea sunt plasate sub mucoasa gingivală, dar deasupra osului, și sunt fixate cu ajutorul unor șuruburi sau bare metalice.

Implanturile dentare transoseoase sunt utilizate în cazurile în care osul maxilar sau mandibular este prea subțire sau prea scurt pentru a susține implanturile endosteale. Acestea sunt inserate prin os și traversează complet osul, oferind o stabilitate excelentă.

Cum se realizează implantul dentar?

Intervenția de implant dentar se realizează în mai multe etape, care pot dura de la câteva luni până la un an, în funcție de cazul fiecărui pacient.

Prima etapă constă în evaluarea medicală a pacientului și realizarea unor radiografii și scanări CT pentru a determina cantitatea și calitatea osului disponibil pentru implant. Dacă este necesar, poate fi efectuată o intervenție de augmentare osoasă pentru a crea suficient os pentru implant.

Următoarea etapă constă în inserarea implantului în osul maxilar sau mandibular. Aceasta se realizează sub anestezie locală și poate dura între 30 de minute și câteva ore, în funcție de numărul de implanturi și complexitatea cazului.

După inserarea implantului, este necesar un timp de vindecare de aproximativ 3-6 luni, în timpul căruia osul se integrează cu implantul. În această perioadă, pacientul poate purta o proteză provizorie pentru a evita disconfortul estetic și funcțional.

Ultima etapă constă în fixarea coroanei dentare pe implant. Aceasta se realizează după ce osul s-a vindecat complet și se obține o stabilitate adecvată a implantului. Coroana este realizată în laboratorul dentar și este fixată pe implant cu ajutorul unui ciment dentar sau a unui șurub de fixare.

Avantajele implanturilor dentare față de alte soluții de înlocuire a dinților

Implanturile dentare prezintă numeroase avantaje față de alte soluții de înlocuire a dinților lipsă.

Unul dintre principalele avantaje ale implanturilor dentare este durabilitatea lor. Datorită faptului că sunt integrate în osul maxilar sau mandibular, implanturile dentare oferă o stabilitate excelentă și pot dura o viață întreagă, cu condiția să fie îngrijite corespunzător.

Un alt avantaj al implanturilor dentare este aspectul natural pe care îl oferă pacientului. Coroanele dentare realizate pentru implanturi sunt personalizate pentru fiecare pacient și au forma și culoarea unui dinte natural, astfel încât rezultatul final să fie estetic impecabil.

Implanturile dentare oferă și un confort sporit față de alte soluții de înlocuire a dinților lipsă. Deoarece sunt fixate direct în os, acestea nu provoacă disconfort sau iritații la nivelul gingiilor și permit pacientului să mestece și să vorbească normal.

Cine poate beneficia de implantul dentar?

Implanturile dentare pot fi o soluție excelentă pentru oricine are unul sau mai mulți dinți lipsă și are o bună sănătate orală și generală.

Candidații ideali pentru implantul dentar sunt persoanele care au suficient os disponibil în maxilar sau mandibulă pentru a susține implantul. De asemenea, aceștia trebuie să aibă o bună igienă orală și să nu prezinte afecțiuni medicale care pot afecta procesul de vindecare.

Există și câteva contraindicații pentru implantul dentar, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool, care pot afecta procesul de vindecare. De asemenea, pacienții cu afecțiuni medicale grave, cum ar fi diabetul necontrolat sau bolile cardiovasculare, pot fi contraindicați pentru implantul dentar.

Îngrijirea implantului dentar după intervenție

După intervenția de implant dentar, este foarte important să se acorde o atenție deosebită igienei orale pentru a preveni infecțiile și complicațiile.

Pacienții trebuie să se perieze pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosind o periuță de dinți moale și pastă de dinți non-abrazivă. De asemenea, este recomandat utilizarea aței dentare sau a unui irigator oral pentru curățarea spațiilor interdentare.

Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt, de asemenea, esențiale pentru a menține sănătatea implantului dentar. Medicul stomatolog va verifica starea implantului și va efectua o curățare profesională pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul.

Riscuri și complicații ale implantului dentar

Deși implanturile dentare sunt considerate o soluție sigură și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă, există și riscuri și complicații asociate cu această intervenție.

Unele dintre complicațiile posibile după intervenția de implant dentar includ infecțiile, sângerările excesive, durerea sau disconfortul în zona implantului și eșecul implantului. Aceste complicații pot fi gestionate și tratate de către medicul stomatolog, dar este important ca pacientul să respecte instrucțiunile post-operatorii și să solicite asistență medicală imediată în caz de probleme.

Pentru a preveni complicațiile, este recomandat ca pacienții să respecte cu strictețe instrucțiunile medicului stomatolog și să evite obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool. De asemenea, este important să se acorde o atenție deosebită igienei orale și să se efectueze vizite regulate la medicul stomatolog pentru a menține sănătatea implantului dentar.

Clinica stomatologică din sectorul 4 specializată în implantologie dentară

Clinica stomatologică din sectorul 4 este o unitate medicală specializată în implantologie dentară și oferă servicii de înaltă calitate pentru pacienții care doresc să înlocuiască dinții lipsă.

Echipa medicală este formată din medici stomatologi specializați în implantologie dentară, care au o vastă experiență în acest domeniu. Aceștia utilizează cele mai moderne tehnici și echipamente pentru a asigura rezultate excelente și durabile.

Clinica stomatologică oferă o gamă completă de servicii în domeniul implantologiei dentare, inclusiv evaluarea medicală, inserarea implantului, realizarea coroanei dentare și îngrijirea post-operatorie. De asemenea, clinica oferă și servicii de igienizare orală și tratamente de prevenție pentru a menține sănătatea orală a pacienților.

Dacă aveți nevoie de un implant dentar sau doriți să aflați mai multe informații despre această procedură, puteți contacta clinica stomatologică din sectorul 4 și veți primi toate informațiile necesare pentru a lua cea mai bună decizie pentru sănătatea dumneavoastră orală.

Vă recomandăm să citiți articolul despre „Beneficiile implantului dentar” de pe site-ul Cris Smile. Acest articol vă va oferi informații detaliate despre importanța implanturilor dentare și impactul lor asupra sănătății generale. Pentru a afla mai multe despre acest subiect, accesați aici.

Scroll to Top
Call Now Button