🎉 Programează-te! 20% reducere estivală.

Zâmbetul tău are o super şansă să arate diferit! Tratamente de top, la prețuri speciale

Detartrajul: Curățenia esențială pentru sănătatea dinților tăi

Adesea, când vizităm cabinetul stomatologic, auzim recomandarea medicului de a face un detartraj. Deși poate suna complicat sau poate induce un anumit nivel de anxietate, detartrajul este, de fapt, o procedură simplă, esențială pentru menținerea sănătății orale. Acest articol vă va oferi o privire detaliată asupra procedurii, beneficiilor și importanței detartrajului.

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedură stomatologică de curățare profesională care vizează îndepărtarea depozitelor de tartru (placă mineralizată) de pe suprafața dinților și de sub linia gingiilor.

Cum se formează tartrul?

Placa dentară este un strat incolor, lipicios, compus din bacterii și resturi alimentare, care se acumulează pe dinți. Dacă nu este îndepărtată prin periaj și folosirea aței dentare, placa se poate mineraliza, transformându-se în tartru. Odată format, tartrul nu mai poate fi îndepărtat prin metodele obișnuite de igienă orală și necesită intervenția unui specialist.

Cum se realizează detartrajul?

Detartrajul se efectuează în cabinetul stomatologic, folosind instrumente speciale, ultrasonice sau manuale, pentru a desprinde și a îndepărta tartrul de pe dinți. Procedura poate fi urmată de o periaj profesional și de o sesiune de polizare, pentru a lăsa suprafața dinților netedă și curată.

Beneficiile detartrajului

  1. Sănătatea gingiilor: Detartrajul previne inflamația și sângerarea gingiilor, simptome ale gingivitei.
  2. Prevenirea bolilor parodontale: Îndepărtarea tartrului reduce riscul de a dezvolta boli parodontale, care pot duce la pierderea dinților.
  3. Aspect estetic: Detartrajul îndepărtează petele și oferă dinților un aspect mai curat și mai alb.
  4. Prevenirea cariilor: Tartrul poate ascunde carii sau poate fi un loc favorabil pentru dezvoltarea lor.
  5. Prospețimea respirației: Reducerea bacteriilor din gură contribuie la o respirație mai proaspătă.

Cât de des ar trebui să ne facem detartraj?

Frecvența recomandată variază în funcție de starea orală și de predispoziția individuală la formarea tartrului. Cu toate acestea, majoritatea stomatologilor recomandă efectuarea unui detartraj cel puțin o dată pe an.

Scroll to Top
Call Now Button